Sheqerinska: Institucionet do të riemërohen


Ministrja e Mbrojtjes dhe Zëvendëskryeministrja Radmilla Sheqerinska tha për Faktor se marrëveshja nuk ka të bëjë me emrat e institucioneve specifike, por ka një pikë referimi të qartë.

“Gjithçka që është nacionale, etnike, gjithçka që lidhet me maqedonasit në Maqedoni do të vazhdojë të mbajë atributin maqedonas. Ajo që është e lidhur me shtetin do të përshtatet me zgjidhjen e harmonizuar. Si qytetar dhe si person, do të vazhdoj të jemi maqedonas dhe askush nuk do të jetë në gjendje të mohojë këtë, por unë do të jem ministre në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë Veriore.

Mendoj se kjo është një zgjidhje që inkurajon të gjithë qytetarët, të cilët kishin frikë se çdo kompromis do të thotë një sulm ndaj identitetit dhe unikalitetit tonë dhe kjo tregon se nuk është kështu. Të gjitha këto vite, kemi shumë marrëveshje me BE-në, Frontex u negociua për një kohë të gjatë, ndër të tjera, dhe për këtë çështje. Kishte një frikë në Maqedoni se nuk do të ekzistonte një gjuhë maqedonase. Marrëveshja është e mirë, sepse ajo siguron një gjuhë maqedonase, e përkthyer në të gjitha gjuhët, jep një formulim të pastër të shtetësisë maqedonase dhe gjithashtu do të përkthehet në të gjitha gjuhët”, thotë ajo.

Ajo shton se janë të gatshëm për zgjedhje.
“Ne besojmë se nëse ndihmon një referendum i suksesshëm dhe një sqarim më të qartë të qytetarëve, kjo është një opsion që duam të sjellim së bashku me opozitën, por që ne, si një qeveri, do të marrim vendime që janë paralele me përgjegjësinë tonë. Në fillim të qershorit u bë e qartë se VMRO-DPMNE po kërkon zgjedhjet që nuk do të jenë të shpejta. Dhe është e qartë për ne pse po ikin, sepse ata do të humbasin”, – thotë Sheqerinska.

Për zgjedhjet me referendum do të vendosin në bazë të interesit të qytetarëve.