SHBA sanksione të reja kundër Turqisë mbi “S-400”


Mediat greke shkruajnë se Departamenti i Shtetit ka përparuar në vendosjen e sanksioneve të mëtejshme të CAATSA (Ligji për të Kapërcyer kundërshtarin Amerikan përmes sanksioneve) të vendosura dhjetorin e kaluar kundër Turqisë për blerjen e sistemit rus S-400 .

Sanksionet synojnë Industrinë Turke të Mbrojtjes (SSB) dhe katër drejtues të lartë , duke përfshirë Presidentin e SSB në Turqi, Ismail Demir. Vendimi i Departamentit të Shtetit për specifikimin e mëtejshëm të sanksioneve është planifikuar të publikohet në Regjistrin Federal të Mërkurën, 7 Prill.

Sanksionet kundër SSB:
Çdo agjenci qeveritare e SH.B.A.-së nuk do të lëshojë ose japë ndonjë licencë ose autorizim të veçantë në çdo rast kur legjislacioni përkatës kërkon rishikimin ose miratimin nga Qeveria e Sh.B.A-së për eksportin ose rieksportin e mallrave ose teknologjisë në SSB.
•Institucionet financiare amerikane janë të ndaluara të japin hua për SSB-në më shumë se 10,000,000 $. Ky ndalim do të jetë i vlefshëm për një vit dhe parashikon si përjashtim të vetëm financimin e aktiviteteve të SSB që kanë një karakter humanitar.

Banka e Eksport-Importit
Shtetet e Bashkuara nuk do të miratojnë lëshimin e ndonjë garancie, sigurimi ose zgjatje të kredisë në lidhje me eksportin e ndonjë malli ose shërbimi në SSB.

•SHBA do të ushtrojë ndikimin e saj në të gjitha institucionet financiare ndërkombëtare për të kundërshtuar çdo hua për SSB.
Sanksionet kundër individëve
Përveç Presidentit të SSB Ismail Demir , sanksionet prekin edhe nënkryetarin Farouk Gizit , shefin e mbrojtjes ajrore dhe hapësinore Serhat Gnzoglu dhe shefin e shtabit rajonal të forcave ajrore Nastaran