SHBA dhuron armatim për Maqedoninë e Veriut


Shtetet e Bashkuara të Amerikës (Sh.B.A) dhuruan pak më pak se 1.300 pushkë automatike M4 për Ushtrinë e Maqedonisë Veriore, me një vlerë totale prej 1.2 milionë dollarë dhe donacioni është menduar për një njësi të caktuar nga Shkupi për detyrat e drejtuara nga NATO.
Sipas portalit Rrjeti i Sigurisë Ballkanike, ky është Grupi i Batalionit të Këmbësorisë së Lehtë nga Shtipi, i cili është deklaruar për detyrat e drejtuara nga NATO.

Këto a*rmë ishin porositur më parë dhe se një marrvëveshje për blerje të automjeteve do të nënshkuhet këtë vit.
“Në kontekstin e hyrjes së Maqedonisë Veriore në NATO, u vendos që të unifikohet kalibri themelor i armëve personale të këmbësorisë me partnerët dhe kjo është arsyeja pse ne po lëvizim në 5.56 milimetra”, thuhet aty.

Teksti shton se armatimi standard i forcave të armatosura të Maqedonisë Veriore është ende pushka automatike e Zastavës M70, kalibër 7.62 milimetra dhe se vendi prokuroi një kalibër pushke M21 5.56, por vetëm për njësitë e qëllimit special.

Portali shton se pajisja dhe modernizimi i Grupit të Batalionit të Këmbësorisë së Lehtë është një përparësi për Maqedoninë Veriore, kështu që pushkët M4 do të caktohen në atë njësi dhe se 33 automjete JLTV janë porositur tashmë me një çmim prej rreth 37 milion dollarë, ndërsa shumë- do të blihen automjete luftarake Stryker.
Një pjesë e parave do të sigurohen nga qeveria maqedonase dhe një pjesë do të dhurohen nga Shtetet e Bashkuara.