Serbët duan komunë të pastër etnike, përjashtojnë Lagjen Marigona nga Graçanica

Para katër ditësh nisi procesi i një ‘ndarjeje të veçantë’ brenda Kosovës. Komuna e Graçanicës në një seancë të jashtëzakonshme vendosi ta heqë nga territori i saj Lagjen Marigona, që ka popullsi shqiptare.

Bëhet fjalë për 595 parcela të tokës të shpërndara mbi 795.136 metra katrorë dhe është shumë populluar nga shqiptarë të pasur, shkruan gazetametro.net.

Propozimi për dorëzimin e përafërsisht 15 hektarëve të territorit të komunës së Graçanicës në komunën e Fushë Kosovës, që u dorëzua nga kryetari i komunës së Graçanicës, Srdjan Popovic, u miratua në Asamble me 14 vota PËR.

Në vend të kryetarit, ishte kreu i Departamentit të Kadastrës, Nebojsha Sudimac, i cili shpjegoi dhe paraqiti propozimin.

Popovic, megjithatë, vendosi të marrë pjesë në seancën e djeshme, por ka folur në emisionin Pink TV, mëngjesin e parë pas marrjes së vendimit.

Kryetari i Komunës së Graçanicës, Srdjan Popovic, ishte i ftuar dje në mëngjes talk shoë në Pink TV në Beograd, ku ai deklaroi se nuk ka serbë në Prishtinë, Pejë dhe Gjakovë,

“Jo. Fatkeqësisht, nuk ka serbë në Prishtinë. Rreth 40,000 serbë kanë jetuar në Prishtinë, e njëjta në Pejë dhe Gjakovë. Sidoqoftë, serbët nuk jetojnë më atje. Dhe ne duhet të mendojmë racionalisht në kohën e tashme, ne duhet t’i ndihmojmë njerëzit tanë ku vazhdojnë të jetojnë dhe, siç tha vetë Presidenti, ne do të investojmë më shumë në çdo komunë serbe, në çdo familje, në çdo serb. Sepse, në fund, varësisht se sa serbë mbeten në Kosovë, kjo është sa Kosova do t’i përkasë serbëve”, ka thënë Popovic.

Ndërkaq, mediat në Serbi raportuarn se çdo vit, 25,000 euro nga paratë e taksapaguesve mblidhen nga vendbanimi Marigona dhe 70 € paguhen çdo tre muaj nga 17 biznesmenë të regjistruar që zotërojnë biznese private.

Presidenti i PDS Nenad Rasic e kritikoi këtë propozim një ditë para seancës, duke pretenduar se kjo ishte “një plaçkitje e tentuar”. Ai gjithashtu tha se qiramarrësit e vendbanimit Marigona po paguajnë tatimin në pronë në komunën e Fushë Kosovës. Një asamblist nga e njëjta parti (PDS), Vidak Ristoviç, megjithatë votoi në favor të këtij propozimi.

Ristoviç tha për një televizion serb se në qoftë se vendbanimi Marigona mbetet në komunën e Graçanicës, struktura demografike etnike e komunës me shumicë serbe do të ndryshohet.

“Ne kemi një situatë në të cilën vuajmë nga një sëmundje serioze, nëse profesionistët e tjerë të kujdesit shëndetësor nuk më pengojnë të them. Thelbi është që të kemi operacionin dhe të heqim tumorin ose të presim që ajo të të vërë zjarr”, tha Ristoviç.

Kryetari i Komunës së Graçanicës, ndonëse mungonte në seancën që ai vetë e propozoi, pretendoi gjithashtu një ndryshim në strukturën etnike, nëse zona e Marigona-s ka qëndruar në Graçanicë.

Ai më tej pohoi se propozimi iu dorëzua kuvendit “me kërkesë të banorëve vendas që kanë kontaktuar komunën” për të lehtësuar procedurën administrative dhe afërsinë territoriale në komunën e Fushë Kosovës.

“Ndër të tjera, ne po ndalojmë ndryshimin e strukturës etnike në komunën tonë,” pohoi kryetari i Graçanicës.

Fatmir Sheholli, drejtor ekzekutiv i Institutit për Afirmimin e Marrëdhënieve Ndëretnike (IAMN), ka kritikuar vendimin për braktisjen e tokës komunale duke thënë se ai ishte një vendim jo kushtetues. Sheholli tha se prokuroria duhet të hetojë kryetarin e Graçanicës, Srxhan Popoviç, për shkeljen e ligjeve dhe kushtetutës. Sheholli ka kujtuar se plani i Ahtisaarit ka parashikuar detajet e kufijve të komunave në Kosovë.

Ai gjithashtu theksoi se duke e marrë këtë vendim politik, kryetari i Graçanicës ka dërguar një mesazh në shumë fshatra shqiptare në Kosovën e veriut për të ndërmarrë të njëjtin hap dhe për t’u bashkuar me komunat me shumicë shqiptare.

Baby Boo