Rusia miraton vaksinën e saj të tretë kundër COVID-19


Rusia të shtunën miratoi një vaksinë të tretë të koronavirusit për përdorim të brendshëm, tha Kryeministri Mikhail Mishustin në TV shtetëror, megjithëse provat klinike në shkallë të gjerë të vaksinës së etiketuar CoviVac dhe prodhuar nga Qendra Chumakov, ende nuk kanë filluar.

Rusia tashmë ka aprovuar dy vaksina COVID-19, përfshirë Sputnik V, të zhvilluar nga Instituti Gamaleya i Moskës, pas një qasje të ngjashme të dhënies së aprovimit përpara se të shihte ndonjë rezultat të provës në fazën e vonë.

Miratimet paraprake kishin ngritur shqetësime në mesin e disa shkencëtarëve në Perëndim, por procesi me dy vaksinat e para filloi në një shkallë masive në Rusi, vetëm pasi përfunduan provat dhe treguan sukses.

Sputnik V u miratua në gusht. Vaksinimi masiv filloi në dhjetor, pasi rezultatet paraprake të provës treguan se vaksina ishte 91.4% efektive.
Që atëherë, më shumë se dy milion rusë janë vaksinuar me të paktën dozën e parë të Sputnik V, tha Ministri i Shëndetësisë Mikhail Murashko më 10 shkurt.