Priebe: Ka ende njerëz në poste drejtuese që pengojnë sundimin e ligjit

Eksperti gjerman Reichard Priebe, i cili gjashtë vjet më parë vëzhgoi në mënyrë kritike sistemin gjyqësor në RMV, ishte pjesëmarrës në konferencën e sotme të organizuar nga qendra arsimore M6, përcjell FLAKA.
“Gjashtë vjet pas raportit fillestar mbi sundimin e ligjit në Maqedoni, ende nuk është bërë sa duhet. Kjo periudhë është një mundësi e humbur për vendin tuaj”. Kjo është thënë ekskluzivisht për “Fokus” nga eksperti gjerman Reichard Priebe, ish -drejtor i Komisionit Evropian.

Sipas tij, në vendin tonë ka mungesë të kuadrit në shumë fusha dhe vendi ka nevojë për ndryshime thelbësore në sistem dhe nënsisteme.
“Keni nevojë për njerëz të vendosur që janë të gatshëm ta bëjnë këtë. Unë mendoj se ju keni ende shumë njerëz në pozicione drejtuese që nuk duan të ndryshojnë. Nuk po flas normalisht për të gjithë. Megjithatë, kam frikë se duhet të them se nuk është bërë sa duhet. Nuk është bërë ende mjaftueshëm.”

Priebe, së bashku me Isak Adidzes, Zijad Becirovic, Svetozar Janevski dhe Goran Strok, morën pjesë në konferencën e sotme “Bisedimet me udhëheqësit – Perspektiva ekonomike dhe politike për zhvillim në Ballkan”, organizuar nga Qendra Arsimore M6 në Shkup.

Në fjalimin e tij të gjerë online, ai theksoi se këmbëngulja e BE -së për reformën në drejtësi dhe sundimin e ligjit nuk është e kufizuar në Ballkanin Perëndimor, por, mbi të gjitha, në vendet që tashmë janë anëtare të Bashkimit.

“Ne kemi një përvojë të keqe me vendet e ish -Bllokut Lindor që tashmë janë anëtare të Bashkimit, dhe që së bashku me problemet e tjera të mëdha me të cilat përballen shtetet anëtare ekzistuese është një arsye për vonimin e zgjerimit të Bashkimit pa një datë të caktuar kur do të vazhdojë”, theksoi ai.
Megjithatë, Priebe pranoi se padrejtësia iu bë posaçërisht Maqedonisë dhe një precedent që është i dëmshëm për vendet e BE -së.

“Problemi është se Maqedonisë iu premtua përparim në integrimin evropian nëse zgjidh çështjen e emrit. Dështimi për të përmbushur atë premtim i bën politikanët evropianë joseriozë dhe ne tani kemi një problem më të madh për BE -në sesa për Maqedoninë.”
Priebe theksoi se tani si pensionist mund të thotë hapur se ishte i befasuar nga lëvizja bullgare, e cila e ndëshkoi Maqedoninë me veto dhe se ai nuk do të donte të ishte në vendin e politikanëve në RMV për këtë çështje.

Baby Boo