Po çuditet Sveti Ilija, po pyet kush po më përkthen shqip


Nga:Ali Ibraimi

Maqedonët sinojnë e lakmojnë emër për përdorim mijëvjecare Shqiptarët sinojnë e lakmojnë zgjedhjet e ardhshme.

Tregoni politikajve maqedon edhe disave shqipfolës.
Ne nuk ham kashtë. Mos e përziheni miqësin dhe tolerancën shqipëtare me aftësit logjike.

Pashë në medja Zonjën Sheqerinska duke argumentuar (kam pasur simpati ndaj sajë dhe më dukej korrekte por edhe ajo lakmojë) sé na qenka Ilindenska Maqedonia zgjidhje adeguate.
Nuk është sé neve nuk naj kap truri. Vetëm ju kemi lën ta shohim cfar komshi kemi. Po të isha i shtrirë ne spital ju do ma vjedheni shtëpin, kështu po i bjen!

Argumentet e logjikshme që Ilindenska Maqedonia ska tè bëj me shqiptaret:

1. Kët fest gjithëher e kan festuar Maqedonasit! Ka na doli hop hop, se qenkshëm vllezër.

2. Kur është shpallur Republika e Krushevës (1903) nuk ka pas gjuhë maqedonase.
Nuk është as imagjinuar gjuha Maqedonase.
Flisnin bugarishtë quheshin maqedon për shkak teritorit, shqiptarët flisnin shqip quheshin maqedon, vllehet flisnin gjuhën e tyre quheshin maqedon e popujtë tjerë kështu me rradhë…

E kam trajtuar këtë tem ne një postim tjeter, por nuk po u pëlqen Maqedonasve, po t’a kishin lexuar dhe të ishin të sinqert nuk do të propozonin Ilindenska Maqedonia.

Jamë i vetëdijshëm sé një pjesë e vogël nga politikajt aktual nga dyja palët, ajo Maqedone dha ajo shqiptarë, e din historin shumë mirë por kanë projekte të huaja për të implementuar,
… por pjesa dormuese e politikajve shqiptarë (kjo vlen edhe per Shqipri dhe Kosovë) janë viktim e ambicjeve politike dhe nuk ua kap radari përtej interesave të tyre personale nga lakmia.( Për lakmin kamë lexuar shumë libra) Nuk kan vizion për popullin, as që mundohen t’a shohin popullin shqopëfoles pas 20/40/80 vite. Tragjike. Populli nuk mban faj që i voton sepse paraprakishtë këta i kan gjunjëzuar dhe cka mundesh të presishë nga një popull kështu i gjunjëzuar. Impotenc popullore ndaj potencës shtetrore. E kunderta duheshte të ndodhë.
Nga një situat të till mundet tè dilet vetëm me ndërhyrje nga jashtë. Evropa,Rusia,, ose Turqia.

…po kthehemi te gjuha maqedone

3. Atë e njohu më 1944 Tito pa i pyetur shqiptarët.

Pa pëlqimin e shqitareve, edhe ne ASNOM, por kan qen, edhe atëher, ndonji shqiptarë prezent në qeveri. Sa për të na treguan Pas njiqind viteve sé ishin disa ministra, besa edhe të “BESËS” . Zoran Zajev nuk është duke treguan dicka të re ne skenen politike, është duke kopjuar një film që ka ndodhur më 1903 (déjà-vu). Me një dallim siq e ceka më sipër atëher, Zonja Sheqerinska, i ka pasur hije të mblidhen disa etni të ndryshme, me gjuhë të ndryshme të Emërtojn një Republik që nuk e ka favorizuar asnjërën etni. Pra Republika e Krushevës.
Sikur tash t’a quajmë FYROM-in Republika e Krushevës apo e Shkupit. Pse spo e pranoni?
Sepse…me gojë shitni multietnicitet dhe bashkëjetes Kurse Defakto doni Shtet Maqedon. Dhe po gjeni nga rradha shqipfolëse njerëz lakmicar, edhe atë jo vetem prej politikajve, por edhe nga “historian e intelektual të endikepuar” që kontribuojn në njohjen popullit maqedon sikur maqedonët të jen të pa aftë. Për këtë kam thën për negocijatat nuk vendosin historijanët por vizionar, strateg, Psikolog e tregëtare…Maqedonas të till janë.
Maqedonasve u a pranoj strategjin me greqin por nuk janë të sinqert me Shqipfolësit.
Si mendoni të bashkjetojmë Zonja Sheqerinska, Zoti Zaev, Zoti Mickovski. Zoti Mickovski që po bën finta që po kundërshton qeverin. Në realitet e kan strategji.

4. Kryengrutja që filloji në ditën e “ilindenit” nga Bullgarët/maqedon, serbe, e grek nuk kan shkuar ne Stamboll me luftue Sulltanin por jan sulmuar, vrare, deportuar, djeget, dhe vjedhë pasuria nga fshatrat shqiptare. Po, pse ishin musliman.
Atëher mos na thoni sé ishte luft sociale.

Sveti Ilija po cuditet, po pyet kush deshti të më përkthej shqip. Për cka është shpallur ai i shenjtë e nuk e ka prit kurr se dikush ja dedikon një shtet edhe atë gjysa e popullatës të konfeksionit islam.

Pra, ne vitin 1903 nuk kishte etni Maqedone tash Ka. I perngjet situatës së Kosovës, tash nuk ka etni Kosovare ka shtet Kosovë. Pas disa viteve nese del një tjetër Tito dhe e njeh gjuhën shqipe si gjuhë Kosovare atëher ju ndodhë që etnit tjera ne kosovë të mos identifikohen si Kosovarë.
Më i qartë unë nuk mundem të jem.

Alius, Republika e Shkupit

Baby Boo