“Pingdemia”, miliona njerëz në izolim në Britani, dyqanet bosh

Raftet bosh në supermarketet britanike për shkak të vetë-izolimit masiv të punëtorëve kanë shkaktuar shqetësime në të gjithë vendin.
Pronarët e zinxhirëve të shitjes me pakicë po u kërkojnë ministrave të marrin masa urgjente.
‘Dita e Lirisë’ u shënua në Angli të hënën, gjegjësisht heqja e pothuajse të gjitha kufizimeve që lidhen me pandeminë e koronavirusit, por në të njëjtën kohë numri i të sapo infektuarve po rritet dhe kaosi po krijohet për shkak të aplikimit për vetë-izolim.

Baby Boo

Instituti i Shëndetit Publik informoi njerëzit me një mesazh të shkurtër “ping” përmes një aplikacioni për smartphone se ata duhet të shkojnë në vetë-izolim.
Të hënën, kishte “ping” në të gjithë vendin, kështu që kompanitë po përballen me një mungesë të fuqisë punëtore dhe kjo përfshin supermarkete, raftet e të cilave u boshatisën shpejt për shkak të “pingdemia”.

Pronari i zinxhirit të shitjes me pakicë “Islanda” paralajmëroi se janë të kërcënuar me kolaps për shkak të mungesës së artikujve sepse nga pothuajse 1.000 të punësuar aty, pothuajse një në 20 prej tyre mbetën në vet-izolim.
Daily Mail citon një shifër prej 1.7 milion britanikësh që janë aktualisht në vet-izolim, dhe në fakt, disa janë me të vërtetë të sëmurë.

Sainybury’s, Tesco, Lidl dhe zinxhirë të tjerë tregtarë po raportojnë rafte bosh për shkak të mungesës së stafit.
Ushqimi kryesisht i ngrirë, mishi i freskët, produktet e qumështit si djathi, pica, frutat e perimet mungojnë.
Ndërsa qytetarët po luftojnë me valën e nxehtësisë, në magazinat e “Tesca” nuk ka më ujë në shishe.
Një problem shtesë janë drejtuesit e mjeteve në vet-izolim sepse nuk ka kush të sigurojë ushqime, dhe shumë shoferë janë kthyer në Bashkimin Evropian.

Pronari i “Islanda”, Richard Walker tregon se ata janë të detyruar t’i punësojnë 2,000 punëtorë të përkohshëm në mënyrë që dyqanet e tyre të funksionojnë mirë.
“Ne duhej të mbyllnim dy dyqane, por gjithashtu t’i shkurtonim orët e punës në dyqane të tjera. Ironia është se ne i kishim të gjitha dyqanet e hapura gjatë gjithë pandemisë dhe punonjësit tanë nuk janë më pak heronj se të tjerët në vijën e parë të mbrojtjes kundër koronavirusit”, tha Walker.

Ndërkohë, qeveria është duke përpiluar një listë të punonjësve që do të përjashtohen nga aplikimi, 48 orë pasi Downing Street njoftoi se nuk do të kishte asnjë ndryshim.
Richard Walker kërkoi një zgjidhje urgjente për problemin nga kryeministri Boris Johnson.

Johnson, i cili është gjithashtu në vetë-izolim, u bëri thirrje qytetarëve nga të ndjekin rregullat deri më 16 gusht.
“Ne duhet të kujtojmë se izolimi është një mjet jetësor në luftën kundër sëmundjes”, tha ai.