Petkovski: Xhaferi bëri gabim që gjatë shpalljes së gjendjes së jashtëzakonshme nuk e mblodhi Kuvendin

Kryetari i Kuvendit Talat Xhaferi ka një detyrim kushtetues për të thirrur Kuvendin, tha kryetari i PSD-së Tito Petkovski.

Baby Boo

Në një intervistë për “Slloboden Peçat”, Petkovski tha se nuk ishte rastësi që Kushtetuta parashikonte vetëm dy situata për të rithirrur Kuvendin, në kushte të gjendjes së jashtëzakonshme dhe gjendjes së luftës.

“Unë mendoj se kryetari Xhaferi, për herë të parë në shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme, bëri një gabim që nuk e mblodhi Kuvendin, megjithëse sipas Kushtetutës dhe kreut të shtetit ai e ka atë të drejtë.

Teza e kryetarit të Kuvendit që nëse njëherë shpërndahet Kuvendi nuk mund të rikthehet është e gabuar për dy arsye kryesore. E para është se ekziston një normë në Kushtetutë që përcakton që Kuvendi është në seancë të përhershme, dhe e dyta është se mandati i deputetëve përfundon me zgjedhjen e përbërjes së re të Kuvendit. Kushtetuta është vendimtare – mandati i deputetëve skadon deri në zgjedhjen e përbërjes së re të Kuvendit dhe kjo është arsyeja pse ai është ende kryetar i Kuvendit, ndërsa deputetët janë akoma deputetë me mandat në Kuvend. Kjo do të thotë që kjo përbërje parlamentare ka ende sovranitetin e qytetarëve”, tha Petkovski.