Përkrahësi i zëshëm i një stili jetese pa mish: Gripi i Shpendëve ‘më i keq se COVID-19’ – mund të ‘fshijë’ gjysmën e botës

Një mjek amerikan po paralajmëron për një murtajë e cila mund të godasë gjysmën e popullsisë dhe kjo do ta bëjë coronavirusin të duket si “lojë e fëmijëve”.

Baby Boo

Sipas medieve të huaja, përcjell Telegrafi, Dr. Michael Greger, një shkencëtar që mbron përfitimet shëndetësore të një diete me bazë bimore, ka shkruar një libër të ri të quajtur ‘Si të mbijetojmë nga një pandemi’.

Ai thotë se obsesioni ynë me kafshët, nga mbajtja e tyre si kafshë shtëpiake, për sport, e deri në kthimin e tyre në ushqim, i bën qeniet njerëzore tepër të ndjeshme ndaj sëmundjeve infektive.

“Zoonozat” janë infeksione që kalojnë nga kafshët te njerëzit, mënyra se si coronavirusi ka të ngjarë të përhapet tek klientët nga bagëtitë në një treg në Wuhan.

Shumica e viruseve janë beninje, por disa – siç janë tuberkulozi dhe SARS – pësuan mutacion dhe u bënë vdekjeprurës.

Dhe në këtë drejtim, Dr. Greger thotë se sëmundja më shkatërruese në histori mund të jetë “përgjumja në pulat”, rreth 24 miliardë në të gjithë botën – dyfishi i asaj që kishte 20 vjet më parë.

Pulat përbëjnë një pjesë të madhe të industrisë bujqësore globale, me mishin dhe vezët e tyre të konsumuara në sasi të mëdha në çdo vend.

Fatkeqësisht, siç thuhet më tej, shumë prej zogjve mbahen në fermat mizore, ndërsa ushqehen me kimikate.

Këto kushte e bëjnë shumë të lehtë që një virus të përhapet në një tufë të tërë – dhe më pas te njerëzit.

Në këtë drejtim, mediat kujtojnë se Gripi i Shpendëve, infektoi një të tretën e popullsisë në botë midis 1918 dhe 1920, dhe vrau 10% të tyre – duke e bërë atë sëmundjen më vdekjeprurëse në historinë njerëzore.

Ndërsa në vitin 1997 u shfaq një lloj i ri i virusit që shkakton Gripin e Shpendëve, i njohur si H5N1, i cili kaloi te njerëzit nga shpendët.

Përhapja në Hong Kong pati një vdekshmëri tepër të lartë dhe vrau një të tretën e të infektuarve.

Fatmirësisht u përmbajt dhe vetëm 18 persona kontraktuan gripin, duke treguar se kishte një ritëm të ngadaltë të transmetimit.

Por ekspertët e shëndetit publik shqetësohen se H5N1 mund të ndryshojë më tej dhe të fitojë aftësinë “për të përsëritur veten” shumë më shpejt.

H5N1 prek më së shumti mushkëritë, por gjithashtu mund të infektojë rrjedhën e gjakut dhe të dëmtojë organet e brendshme.

Mendohet se mund të pësojë mutacion dhe të jetë dhjetë herë më vdekjeprurës sesa pandemia e vitit 1918, me një shkallë vdekshmërie deri në 50% – duke vrarë potencialisht gjysmën e popullatës në botë.

Dr Greger teorizon se mënyra e vetme për të garantuar sigurinë e njerëzimit nga një shpërthim vdekjeprurës i gripit të shpendëve është të vrasësh të gjithë pulat në Tokë dhe të ri-popullosh popullsinë globale të shpendëve nga fillimi.

Megjithëse është një përkrahës i zëshëm i një stili jetese pa mish, ai pranon që ekonomia mbështetet në të, kështu që thotë që ne duhet të rregullojmë mënyrën se si ne mbajmë fermat, duke kaluar nga fermat masive në kopetë më të vogla që lejohen të jenë me rreze të lirë – dhe jo të pompohen plot me antibiotikë.