Osmani: “Mesazhet nga Brukseli nuk janë të mira, por duhet të vazhdojmë të punojmë”


Ministri i Jashtëm Bujar Osmani dërgoi sot në aeroport Presidenten e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, e cila vazhdon takimet e saj në Serbi.

Përpara vizitës së saj në Shkup dhe takimeve me zyrtarë të lartë, “Reuters”, duke cituar burime dhe një dokument në Bruksel, tha se nga frika e reagimeve të mundshme nga vendet anëtare, Brukseli nuk mund të garantojë më që gjashtë vendet e Ballkanit, përfshirë Maqedoninë e Veriut, në përgjithësi të pranohet në BE.

“Teksti i ‘Reuters’ erdhi në një kohë kur Presidentja e KE-së Ursula von der Leyen po shëtiste nëpër Ballkan. Kjo nuk duhet injoruar. Nuk dihet nëse ka një dokument të brendshëm por ka teori. Më pëlqen optimizmi i ministrit, por të mos harrojmë se komisioni tha se samiti me Ballkanin Perëndimor nuk është për zgjerim”, tha Tanja Milevska, gazetare dhe korrespondente e AIM-s nga Brukseli, në deklaratën për “Utrinski Brifing”.
Ministri Osmani për “Utrinski Brifing” sqaroi për këtë raport se BE-ja është ende e angazhuar për anëtarësim në rajon dhe BE, ndërsa ky opsion është pa alternativë.

“Në përgatitjet e organeve të BE-së për deklaratën e përbashkët që do të miratohet në Samitin e Brdos, u ngrit dilema nëse ky samit është fare për zgjerim dhe nëse fjala “zgjerim” duhet të jetë në atë dokument. Disa e interpretojnë atë si një vazhdimësi të euroskepticizmit të vendeve të caktuara, e cila nuk është asgjë e re, të tjerët e interpretojnë më shumë në përcaktimin e samitit specifik, nëse është një samit i zgjerimit apo një samit që tregon vetëm fokusin e BE -së në Ballkanin Perëndimor.

Sido që të jetë, mesazhi nuk është i mirë, për sa i përket uniformitetit të BE-së në Ballkanin Perëndimor, por nuk është asgjë e re. Ka shtete anëtare që mendojnë se BE do funksionojë më rëndë nëse 6 shtetet e reja anëtare vijnë dhe të bashkohen, të kërcënohen me të drejtat e tyre të vetos, me komisionerët e tyre”, shpjegon ministri Osmani./