“Nusja e ISIS-it” transformohet tërësisht


Në intervistën e saj të parë të drejtpërdrejtë televizive, Shamima Begum dukej shumë ndryshe kur lutej të kthehej në Mbretërinë e Bashkuar.
Duke apeluar për dhembshuri në “Good Morning Britain”, Shamima mbante një kapelë Nike dhe buzëkuq.

Ndërsa ajo bisedonte nga një kamp refugjatësh sirian tek Susanna Reid dhe Richard Madeley në studio, tani 22-vjeçarja i ledhatoi flokët e saj të gjata në mënyrë të përsëritur pasi hoqi një hixhab që mbante në publik, shkruajnë mediat britanike.
Shamima mbante llak thonjsh ngjyrë portokalli të ndritshme, buzëkuq dhe jo vetëm – ndërsa apelonte që të kthehej në Mbretërinë e Bashkuar.

Duke shpjeguar pamjen e saj të ndryshuar, Shamima tha se ajo ka rreth një vit që ka veshur një hixhab.
“E hoqa për veten time. U ndjeva shumë e shtrënguar në hixhab. Nuk e ndjeva veten rehat”, ka thënë ajo.
E pyetur nëse pamja e re ka të bëjë diçka me dëshirën e saj që të kthehet në Mbretërinë e Bashkuar, ajo tha: “Është për veten time. Nuk është për askënd tjetër përveç vetes”.

Siç bën të ditur mediumi britanik, Shamima u largua nga Mbretëria e Bashkuar kur ishte 15 vjeçe dhe iu bashkua ISIS-it në Siri
Dhe në vitin 2019, Qeveria britanike i hoqi nënshtetësinë dhe vendosi që ajo kurrë nuk do të mund të kthehej.
Shamima u përgjigj duke thënë se i vjen keq për çdo vendim që ka marrë që kur hyri në Siri.

Ajo tha se ishte zbukuruar si adoleshente dhe nuk e dinte se po bashkohej me një ‘kult të vdekjes’.
“I vetmi k*rim që kam kryer ishte të isha mjaft e paditur për t’u bashkuar me ISIS”, u tha ajo drejtuesve të emisionit.
“Unë isha duke u ushqyer me shumë informacion në internet nga njerëzit në ISIS duke më thënë se duhet të shkoj sepse nuk mund të jem një myslimane e mirë në Mbretërinë e Bashkuar”.

Shamima u tha shikuesve nëse ajo lejohej të kthehej në Mbretërinë e Bashkuar, ajo mund të ndante njohuritë e saj të brendshme mbi te*rrorizmin – përfshirë zbulimin e emrave – qeverisë britanike, e cila tha se “qartë nuk e di se çfarë po bëjnë”.
Ajo shtoi se do të ishte e gatshme të përballej vetë me sistemin e drejtësisë nëse do të lejohej të kthehej në shtëpi.