Njihuni me njeriun më të gjatë në botë


Në vitin 2009, Sulltan Kösen u bë njeriu i parë me mbi ”8 ft” që matet nga Rekordet Botërore Guinness për më shumë se 20 vjet. Në fakt, Rekordet Botërore Guinness dinë vetëm dhjetë raste të konfirmuara ose të besueshme në histori që arrijnë ”8 ft” ose më shumë.

Fermeri nga Turqia kishte një lartësi prej 246.5 cm (8 ft 1 in) dhe ai mori titullin ikonik të njeriut më të gjatë të gjallë.
Dy vjet më vonë, Kosen u matë përsëri në Ankara, (Turqi), kohë në të cilën ai ishte rritur në 251 cm (8 ft 2.8 in).
Pjesa tjetër e familjes së tij, duke përfshirë prindërit dhe katër vëllezërit e motrat, janë të gjithë me madhësi mesatare.

Rritja unike dhe gjatësia masive e Sulltanit shkaktohet nga një gjendje e njohur si “gjigantizmi i hipofizës”, i cili është rezultat i një mbiprodhimi të hormonit të rritjes.
Hormoni i rritjes lirohet nga gjëndrra e hipofizës në tru, pra nëse gjëndra është dëmtuar nga një tumor, për shembull, ajo mund të lëshojë shumë (ose shumë pak) hormon. Efektet e mbiprodhimit përfshijnë duar të mëdha, një trashje të kockave dhe nyje të dhimbshme.

Për shkak të madhësisë së tij ekstreme, Sulltani nuk mundi kurrë të mbaronte shkollën dhe në vend të kësaj filloi të punonte si fermer për të mbajtur familjen e tij.
Ai më parë përshkroi një nga avantazhet e të qenit i gjatë si aftësia për të ndihmuar nënën e tij me punë të tilla si ndryshimi i një llambë të thyer dhe varja e perdeve.

Sa i përket disavantazheve të gjatësisë së tij, ai u ankua se nuk mund të gjente rroba apo këpucë që i përshtateshin dhe e kishte jashtëzakonisht të vështirë të futej në një makinë me përmasa të rregullta.
Si adoleshent, Sulltani u nënshkrua me ekipin e basketbollit Galatasaray, por për fat të keq ai ishte shumë i gjatë për të luajtur.