Një peshk pa ujë? Ekipi izraelit trajnon peshqit e artë për të vozitur (PAMJE)


Peshqit e artë janë të aftë të lundrojnë në tokë, kanë zbuluar studiuesit izraelitë, pasi kanë trajnuar peshqit për të vozitur. Ekipi në Universitetin Ben-Gurion zhvilloi një FOV – një automjet i drejtuar nga peshku. Makina robotike është e pajisur me lidar, një teknologji me sensorë në distancë që përdor dritën lazer pulsuese për të mbledhur të dhëna mbi vendndodhjen e automjetit në tokë dhe vendndodhjen e peshkut brenda një rezervuari uji të montuar.

Një kompjuter, kamera, motorë elektrikë dhe omni-rrota i japin peshkut kontrollin e automjetit.
“Çuditërisht, peshkut nuk i duhet shumë kohë për të mësuar se si të drejtojë automjetin. Ata në fillim janë të hutuar. Ata nuk e dinë se çfarë po ndodh, por ata janë shumë të shpejtë për të kuptuar se ka një korrelacion midis lëvizja e tyre dhe lëvizja e makinës në të cilën ndodhen”, tha studiuesi Shachar Givon.

Gjashtë peshq të artë, secili duke marrë rreth 10 leksione drejtimi, morën pjesë në studim. Sa herë që njëri prej tyre arrinte një objektiv të vendosur nga studiuesit, ai shpërblehej me ushqim.
Dhe disa peshq të kuq janë drejtues më të mirë se të tjerët.
“Kishte peshq shumë të mirë që po bënin shkëlqyeshëm dhe kishte peshq mediokër që tregonin kontrollin e automjetit, por ishin më pak të aftë në drejtimin e tij,” tha profesori i biologjisë dhe neuroshkencëtari Ronen Segev.

Duke treguar se një peshk ka aftësinë njohëse për të lundruar jashtë mjedisit të tij natyror të ujit, mund të zgjerojë njohuritë shkencore për aftësitë thelbësore të lundrimit të kafshëve.
“Ne njerëzit mendojmë për veten si shumë të veçantë dhe shumë mendojnë për peshqit si primitivë, por kjo nuk është e saktë,” tha Segev. “Ka krijesa të tjera shumë të rëndësishme dhe shumë të zgjuara.”