“Nikotina nuk mbron nga koronavirusi”, OBSH-ja kundër studimit francez

“Pirja e duhanit dëmton mushkëritë dhe pjesët e tjera të trupit dhe ju bën më të prekshëm nga infeksioni Covid-19.” Ky është mesazhi që përcjell Organizata Botërore e Shëndetit për ti dhënë fund kështuti dhënë fund kështu çdo dyshimi pas botimit të studimit francez kontravers sipas të cilit nikotina mund të ketë efekt mbrojtës kundër koronavirusit.

Baby Boo

Hulumtimi i diskutueshëm francez- Hipoteza mbi efektet “mbrojtëse” të nikotinës që u publikua nga gazeta Le Monde, pasoi një studim të kryer nga një ekip ekspertësh nga spitali parizian La Pitié-Salpetrière. Sipas të dhënave paraprake nga hulumtimet që vijnë nga vëzhgimi klinik në spitalin parizian, shkalla e pirjes së duhanit në mesin e pacientëve të infektuar me Covid-19 nga një mostër prej 350 pacientësh me një moshë mesatare prej 65 vjeç do të ishte shumë e ulët, “afërsisht 5% e totalit. ”

Hipoteza-Profesori Jean-Pierre Changeux, i Institutit Pasteur dhe i College de France specifikoi: “Hipoteza është se nikotina, duke u fiksuar në receptorin qelizor të përdorur nga koronavirusi, parandalon depërtimin e tij në në qeliza dhe përhapjen në të gjithë trupin. Receptori nikotinik i acetilkolinës” luan një rol kryesor në përhapjen e koronavirusit dhe është në origjinën e shumëllojshmërisë së simptomave të Covid-19, duke përfshirë humbjen e shijes, aromës dhe çrregullimet e tjera neurologjike, deri në rastet e bllokimit të papritur të rrugëve të frymëmarrjes që mund të ndodhë rreth ditës së tetë.

Epidemiologu: “Ne nuk duhet të konkludojmë se ka një efekt mbrojtës”-Epidemiologu Florence Tubach dëshironte të sqarojë se bazuar në këto rezultate, sado të fuqishme të jenë ato, ne nuk duhet të konkludojmë se ka një efekt mbrojtës tymi i duhanit, i cili përmban shumë agjentë toksikë.

“Vetëm modifikuesit e nikotinës ose të receptorëve të nikotinës mund të kenë një efekt mbrojtës, dhe këto të kushntëzuara pasi jemi ende në fazën e vëzhgimit.”

Studimi francez pasoi atë kinez- Për të provuar hipotezën, spitali parizian ka nisur një eksperiment bazuar në aplikimin e nikotinës me doza të ndryshme dhe me qëllime të ndryshme parandaluese për të kuptuar nëse ajo mund të ndihmojë në mbrojtjen e stafit mjekësor-shëndetësor, si dhe me qëllim terapeutik për pacientët e shtruar në spital, për të parë nëse pas aplikimit të nikotinës do kenë ulje të simptomave apo ringjallje të simptomave.

Që në fund të muajit mars, një studim kinez i botuar në New England Journal of Medecine kishte nxjerrë në pah përqindjen e ulët të duhanpirësve në mesin e pacientëve me Covid.

Reagime kundër- Publikimi i studimit francez, me një eksperiment të nisur në një nga spitalet më të rëndësishëm Paris, ndezi një reagim të shpejtë. “Mos shkoni të blini nikotinë,” tha Ministri i Shëndetësisë Olivier Véran. Rreziku është të krijoni shpresa të rreme midis shumë duhanpirësve si dhe të krijoni raste të reja me koronavirus.

Drejtori i Përgjithshëm i Shëndetësisë, Jerome Salmon, kujtoi se pirja e duhanit shkakton 75,000 viktima çdo vit në Francë, dhe është një faktor rëndues për sëmundjet kardiovaskulare, të frymëmarrjes dhe të kancerit.

E njëjta maturi ka ardhur edhe nga Italia.

“Eshtë e rrezikshme të lavdërosh një zakon të keq siç është duhanpirja dhe të mendosh se mund të ndihmojë në trajtimin e asaj që është tani emergjenca epidemike”, komentoi Giovanni Maga, drejtor i Institutit Moletik të Gjenetikës të Këshillit Kombëtar të Kërkimit të Pavia-s .