New York Times publikon fotot e fëmijëve të uritur në Jemen


Për disa orë, dhjetëra përdorues të internetit u penguan nga Facebook-u që të shpërndajnë artikullin në të përditshmen amerikane, shkruajnë mediat e huaja, përcjell Albinfo.ch.

Fotografia është shfaqur në “ballinë” të New York Times, të shtunën, më 27 tetor. Pamja e munguar, pothuajse e dorëzuar, një vajzë e urritur sa që i duket edhe skeleti, është shtrirë në një shtrat spitalor. Koka e saj duket joproporcionale, krahasuar me torzën e saj të çrregullt, që kalon nga brinjët e lartë. Amal Hussain, 7-vjeçare, sipas OJQ-së britanike “Save the Children”, është njëra nga pesë milionë fëmijë viktima të urisë të shkaktuar nga lufta në Jemen, e cila që nga viti 2015, kundërshton rebelët Houthi të mbështetur nga Irani, për koalicionin e udhëhequr nga Arabia Saudite.

Vështirë se është e durueshme, kjo foto është në imazhin e situatës së përshkruar në raportin që e shoqëron. Duke u ballafaquar me gazetarin në klinikat e Jemenit Verior, lexuesi zbulon pasojat e dhimbshme të krizës humanitare në vend, informon Albinfo.ch.

Në faqen e internetit të New York Times, artikulli është i ndërprerë me fotografi trishtuese siç është ajo e Amal Hussain. Fëmijët e mitur janë parë në një tavolinë mjekësore ose në krahët e një nëne me fytyrë të uritur. Midis tyre, Wadah Askri Mesheel, një djalë 11 muajsh, i cili vdiq tetë orë pasi u fotografua nga Tyler Hicks.
Duke publikuar këto imazhe të dhimbshme, New York Times del me një përmbajtje që shpesh i është nënshtruar kësaj teme në shumë media, informon Albinfo.ch. Por gazeta dëshiron të rrisë ndërgjegjësimin dhe të përfitojë jehonë dha bombardimet saudite në Jemen, nga vrasja e gazetarit Jamal Khashoggi, më 2 tetor, në konsullatën e Arabisë Saudite në Stamboll (Turqi).

Në një tribunë të bashkëngjitur në artikull, gazeta e justifikoi qasjen e saj. “Vrasja e një njeriu të vetëm tërheq më shumë vëmendje për botën, se sa katastrofa e tanishme në Jemen”, është ankuar gazetari Eric Nagourney dhe redaktori i faqeve ndërkombëtare të New York Times, Michael Slackman.. “Këto foto zbulojnë tmerrin e Jemenit sot. Ju mund të zgjidhni që ta devijoni shikimin. Por ne menduam se ky vendim ju përket juve”.

Baby Boo