Në seancën e sotme u dëgjuan shtatëdhjetë “bomba” për rastin “Trajektorja”

Përafërsisht shtatëdhjetë “bomba” u dëgjuan në seancën e sotme për rastin “Trajektorja”, përkatësisht për ndërtimin e autostradave Kërçovë-Ohër dhe Milladinovc-Shtip me kredin kineze, për të cilën akuzohen ish-kryeministri, Nikolla Gruevski, ish-zv. kryeministri Vlladimir Peshevski, ish-ministrin Mile Janakieski dhe ish-drejtori i NP për rrugët shtetërore, Ljupço Georgievski

Baby Boo

Nga bisedat përgjuara, u dëgjua se si një pjesë e të akuzuarve bisedojnë për negociatat me afaristët dhe bankat kineze për të ndërtuar autostradat. Pikërisht për rrugën Kërçovë-Ohër, mund të dëgjohej se si ish-ministri Janakieski u informua në disa raste se sipas vlerësimit të ndërmarrjes publike për rrugët shtetërore, autostrada duhet kushtuar rreth 267 milion euro. Por në vend të kësaj shume, më vonë është shkruar një marrëveshje me vlerë rreth 374 milionë euro, dhe me këtë kompania Sinohydro Corporation Limited, edhe pse ka pasur një kompani që dha një ofertë më të ulët, por u injorua nga autoritetet e atëhershme të Maqedonisë.

Aktori kryesor në bisedimet, që u publikuan sot, është Janakieski, i cili gjithashtu kishte dhjetëra bisedime gjatë ditës, vetëm për të nënshkruhet marrëveshjen me kinezët. Kur ata gjatë bisedimeve arrijnë në përfundimin se janë në pajtim me kinezët, ata dërgojnë kontratën në Ministrinë e Financave, ku ministri i atëhershëm, Zoran Stavreski reagoi ashpër, sepse kontrata ishte dërguar pa përmendur kompaninë dhe pa dhënë shumat.

Stavrevski kishte thënë se “Pse atëherë nuk ia vendosët shumën në kontratë dhe nuk e keni caktuar kompaninë, cili është problemi? Gjithashtu nuk ka kushte të përgjithshme. Le të shohim se çfarë keni dërguar” thotë Stavreski.

Pas kësaj bisede, Janakieski kthehet në dy ose tre vende dhe u kërkon bashkëbiseduesve t’i dërgojnë kontrata të reja me informacion të plotësuar rreth kompanive, rrugëve, ndërsa për shumat që ai thotë, ai do të kontaktojë Vlladimir Peshevskin për të pyetur se kush janë ata.