Me ndryshimet e propozuara në Ligjin për lojërat e fatit, mijëra punonjës në rrugë

Me ndryshimet e propozuara në Ligjin për Lojërat e Fatit, mijëra punonjës në rrugë dhe duke hapur rrugën për baste të paligjshme
Shkup, 5.04.2021 – Shoqata e Bastoreve Sportive të Maqedonisë (ASOM) reagon ndaj Projekt Ndryshimeve në Ligjin për Lojërat e Fatit dhe Lojërat Dëfrim të vendosura në Regjistrin Elektronik të Unifikuar të Rregulloreve (ENER) dhe shpreh keqardhje që pavarësisht shumë përpjekjeve prej tyre për veprim konstruktiv në përmirësimin e rregullimit, përsëri propozohen ndryshime që çojnë në mbylljen e një industrie të tërë, humbjen e mijëra vendeve të punës dhe humbje të mëdha në buxhetin e shtetit.

Vërejtjet e Shoqatës të cilat do të paraqiten zyrtarisht përmes ENER-it sa më shpejt të jetë e mundur kanë të bëjnë me rritjen e taksave dhe detyrimeve, implikimet ligjore në lidhje me shkurtimin e së drejtës së fituar të biznesit përmes licencave të vlefshme, por mbi të gjitha në distancën prej 500 m nga ambientet e biznesit nga institucionet arsimore.

“Ndryshimet për të lëvizur objektet e biznesit janë plotësisht të papranueshme dhe ne jemi gati të kundërshtojmë fuqimisht një propozim të tillë.” Distanca prej 500 m distancë e objekteve tona të biznesit nga institucionet arsimore nënkupton mbylljen e 98% të pikave të pagesës, pra mbylljen e të gjithë industrisë. Kjo rrezikon drejtpërdrejt ekzistencën e më shumë se 8,000 familjeve, pra më shumë se 8,000 të punësuarve që do të humbin punën e tyre brenda natës. “Efektet e kësaj do të përhapen në industri të tjera, si dhe në më shumë se 50,000 vende pune, të cilat indirekt varen nga puna jonë.” – thonë nga Shoqata.

Për më tepër, ASOM thekson se ky ligj privon të drejtën e fituar të biznesit nga kompanitë që kanë licencë të vlefshme për objektet ekzistuese dhe tregon implikime ligjore vendore dhe ndërkombëtare nëse kjo e drejtë e ndërmarrjeve kufizohet.
Megjithëse në disa raste deri më tani, ASOM ka treguar se një zgjidhje e tillë ligjore do të krijojë kushte për zhvillimin e ekonomisë në hije dhe basteve të paligjshme, institucionet nuk i morën parasysh këto pasoja kur miratuan ndryshimet e propozuara në Ligj.

“Incompshtë e pakuptueshme se si institucionet nuk mund të parashikojnë rreziqet e ndryshimeve të propozuara në ligj. Nëse vendosim një çelës në derën e basteve të ligjshme sportive, një industri e rregulluar tashmë praktikisht do të dalë nga biznesi. Mbyllja e dyqaneve të basteve sportive nuk do të ndalojë bastet, lojtarët do të kërkojnë një alternativë dhe bastet do të transferohen në vende të paligjshme, ku shteti nuk do të ketë kontroll mbi fondet ose sigurinë e lojtarëve dhe të miturve. Kjo do të thotë de facto se shteti do të përballet me baste të paligjshme dhe do të hapë rrugën për zhvillimin e ekonomisë gri “- paralajmërojnë nga ASOM.

Lidhur me propozimin për të rritur tarifat, ASOM thekson se organizatorët në RS Maqedoni janë ende duke paguar taksat më të larta në Evropë, dhe arsyeja e deklaruar për rritjen e tyre është plotësisht kontradiktore me zhvendosjen e objekteve. Nëse qëllimi i Rregullatorit ishte të rrisë të ardhurat e shtetit, ai duhet të marrë parasysh faktin që ato fonde thjesht nuk do të mund të mblidhen. Përkundrazi, ato do të reduktohen në mënyrë drastike, pasi do të ketë një mbyllje të përshpejtuar të pagave dhe humbje të vendeve të punës për mijëra qytetarë.
“Çfarë jo logjike është rritja e taksave, përkundër distancës në të cilën ata na detyrojnë.

Nëse vendosim një çelës në derën e objekteve tona, shteti jo vetëm që nuk do të përfitojë nga taksat më të larta, por rrezikon të humbasë më shumë se 250 milion euro që rrjedhin nga lojërat e fatit në buxhetin e shtetit. “Kjo vetëm konfirmon që ndryshimet ligjore janë bërë pa analiza ekonomike dhe pa marrë parasysh implikimet për ekonominë e shtetit, e cila aktualisht është prekur rëndë nga pandemia.” – thekson ASOM.

Më në fund, Shoqata arrin në përfundimin se ky nuk është një ligj Evropian. Ligjet evropiane nuk parashikojnë distancën e ndërtesave, sepse asnjë hulumtim në botë nuk ka treguar se afërsia e ndërtesave me institucionet arsimore ndikon në zakonet e të rinjve. Praktika legjislative në vendet evropiane nuk njeh kufizime, por parandalim, e cila kryhet me një ndalim të plotë të hyrjes së të miturve dhe gjoba të mëdha për shkelje.

“Në vendin tonë, në Ligjin ekzistues për Lojërat e Fatit, çështja e ndalimit të pjesëmarrjes së të miturve është përshkruar në mënyrë rigoroze nga neni 20, i cili thotë se” personat nën 18 vjeç nuk mund të marrin pjesë në lojëra të fatit dhe nuk janë lejohet të hyjë në ambientet në të cilat janë organizuar lojëra të fatit “. – theksojnë nga ASOM dhe kërkojnë ndalimin e procesit dhe përfshirjen e të gjithë aktorëve në përgatitjen e një ligji modern mbi baza evropiane.

Baby Boo