Mashtrimet me kriptovaluta janë në rritje – ja se si të mbroni veten nëse investoni

Komisioni Federal i Tregtisë në SHBA ka publikuar një raport të hënën duke paralajmëruar se mashtrimet me kriptovalutat janë në rritje ndërsa më shumë investitorë vendosin paratë e tyre në blockchain.
Sipas mediave të huaja, ky institucion lëshoi udhëzime se si të mbroni veten, pasi risia relative e investimeve në kriptovaluta do të thotë që njerëzit mund të mos e dinë as se “po mashtrohen”.
Andaj, në këtë drejtim, ndër tjerash, konsumatorët këshillohen të kenë kujdes për “ofertat ose kthimet” që duken shumë të mira për të qenë të vërteta në tregun e kriptovalutave, ashtu si me mashtrimet e tjera në internet.

Sidoqoftë, ka edhe këshilla specifike për kriptovalutat që ky institucion jep.
Investitorët paralajmërohen të shmangin mashtruesit që “përdorin personazhe të famshëm”, “duke ofruar dhurata me pretendimet e shumëzimit të çdo kriptovalute që ju dërgoni”.
Komisioni Federal i Tregtisë në SHBA (FTC) specifikoi se humbjet nga mashtrimet e kriptovalutave “që luanin rolin e Elon Musk” arritën në më shumë se 2 milionë dollarë vetëm në gjashtë muajt e fundit.

Baby Boo

Një burrë në Gjermani i tha BBC-së se ai investoi mbi 500,000 dollarë në një “mashtrim dhurues që imitonte Musk”.
Raporti gjithashtu paralajmëroi pronarët e kriptovalutave për të shmangur tregtimin e valutave në aplikacionet për takime dhe u bëri thirrje njerëzve të verifikojnë investimet e tyre duke kërkuar emrin e kompanisë në lidhje me fjalët kyçe si “mashtrimi” ose “rishikimi”.

Njerëzit e rinj kanë veçanërisht të ngjarë të preken nga mashtrimet e kriptovalutave, vë në dukje FTC.
“Konsumatorët e moshës 20 deri 49 vjeç kishin mbi pesë herë më shumë gjasa sesa grupmoshat e moshuara të raportonin se kishin humbur para për një mashtrim investimesh në kriptovaluta”, thuhej në raport.
Dhe nga mashtrimet e kriptovalutave humbën njerëzit në 20 dhe 30 të tyre – më shumë para se çdo lloj mashtrimi tjetër.