Maqedoni, shtyhet greva në arsim, të pakënaqur një pjesë e anëtarëve të SASHK-ut


Sindikata për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SASHK) e ka ndërprerë grevën pas njoftimit nga Ministria e Punës dhe Politikës Sociale se Ministria e Arsimit dhe Shkencës po i afrohet zgjidhjes paqësore të rastit. Nga sot nxënësit duhet të kthehen në mësime, por një pjesë e anëtarësimit të SASHK-ut të cilët janë të pakënaqur me vendimin e fundit të sindikatës, dje kanë protestuar duke kërkuar përgjegjësi nga personi i parë i sindikatës. Ata thonë se ata fëmijë që do të vijnë në shkollë nuk do të kthehen.

“Të gjithë ata që do të vijnë nesër në shkollë, do të pranohen. Ne do të jemi në shkollë, nëse vijnë fëmijët do t’i presim. Nëse ka nevojë do të mbajmë edhe mësim”, kanë thënë disa nga mësimdhënësit të cilët janë mbledhur dje para selisë së SASHK-ut. Ata deklaruan se për ta nuk kanë rëndësi përqindjet e rritjes së pagave, por kontratat kolektive dhe se për këtë ndihen të mashtruar nga kryetari i sindikatës.

“Kthehet pa dijeninë e anëtarësisë dhe merret një vendim për të cilin anëtarësia nuk është e informuar. Jemi këtu për të shprehur revoltën tonë. Ne jemi baza, ne jemi anëtarësia dhe Nedelkov është i obliguar të vijë dhe të shpjegojë pse e ka ndryshuar vendimin”, kanë thënë anëtarët e sindikatës të pakënaqur. LSDM akuzoi OBRM-PDUKM-në se po përpiqet të bëjë presion ndaj anëtarëve të SASHK-ut.

“Pasi SASHK-u njoftoi se greva ishte duke u zbutur, sipas Ligjit për zgjidhjen paqësore të mosmarrëveshjeve të punës, qytetarët e panë VMRO DPMNE-në dhe Mickoski-n duke ushtruar presion të dëshpëruar ndaj anëtarëve të SASHK-ut dhe drejtorëve të shkollave në komunat e drejtuara nga kryetarët e OBRM-PDUKM-së. Përpjekjet e tilla të VMRO-DPMNE-së dhe Mickoskit dëmtojnë edhe mësimdhënësit edhe anëtarët e SASHK-ut”, thanë nga LSDM.

Vendimin për ndërprerjen e grevës e ka bërë të ditur kryetari i SASHK-ut, Jakim Nedelkov, i cili ka thënë se është bërë konsultimi me subjektet juridike dhe se duhet të veprohet sipas ligjit. Ai ka bërë të ditur se nëse në periudhën e zgjidhjes paqësore të mosmarrëveshjes nuk gjenden zgjidhje të përshtatshme, greva do të mund të riaktivizohet.

“Do të duhet të veprojmë në përputhje me ligjin dhe ta lëmë grevën në pritje. Kjo do të thotë se ne e vendosim në pritje vendimin për të hyrë në një grevë të përgjithshme derisa të zgjidhet mosmarrëveshja. Jemi të bindur se në periudhën e pajtimit do të gjejmë zgjidhjet e duhura dhe se nuk do të ketë nevojë për aktivizim të grevës. Nëse nuk pajtohemi me qëndrimet e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, greva do të riaktivizohet. Shpresoj se kjo nuk do të ndodhë”, u shpreh Nedelkov.
Afati maksimal për zgjidhjen paqësore të mosmarrëveshjeve është 20 ditë, ndërsa afati fillestar është 10 ditë.

“Nëse për 10 ditë njëra nga palët nuk është e kënaqur, kërkohet formimi i një organi plotësues pajtues, që procedura të përfundojë më së shumti për 20 ditë”, tha Nedelkov. SASHK shpreson se do të rriten pagat, nuk do të zvogëlohen mëditjet gjatë grevës dhe do të nënshkruhen marrëveshjet kolektive për arsimin fillor dhe të mesëm si dhe mbrojtjen e fëmijëve dhe do të përcaktohen afate. Ministria e Arsimit dhe Shkencës përshëndeti vendimin e SASHK-ut, i cili siç vlerësoi, është në interes të nxënësve dhe vazhdimësisë së procesit arsimor.

“Duke u nisur nga urgjenca për mbrojtjen e interesit publik të qytetarëve, të drejtën për arsimim dhe pasojat që mund të ndodhin në rast të ndërprerjes së këtij procesi, dhe në të njëjtën kohë duke marrë parasysh kërkesat e SASHK-ut, Ministria e Arsimit dhe Shkencës ka vepruar në përputhje me Ligjin për zgjidhjen paqësore të kontesteve të punës dhe sot ka dërguar kërkesë në Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale për caktimin e pajtuesit në këtë proces. Me këtë vendim, Ministria e Arsimit dhe Shkencës shpreh gatishmërinë për të vazhduar procesin e negociatave me partnerët social dhe për të gjetur zgjidhjen më të mirë për të gjithë”, thuhet në njoftimin e MASH-it.

Sipas ministrit të Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, negociatat nuk duhet të fokusohen vetëm në pagën minimale, por të shqyrtohen edhe mënyra të tjera për të motivuar dhe përmirësuar procesin arsimor. Për televizionin Telma, Shaqiri tha dje se propozimi për zgjidhje paqësore të mosmarrëveshjes nuk ishte propozuar më herët sepse shpresonte se do të arrinin një marrëveshje pozitive me sindikatat.

Ndërmjetësuese në këtë rast do të jetë Dragica Isailovska-Mitrovska. Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale Jovanka Trençevska beson se Isailovska-Mitrovska me përvojën e saj shumëvjeçare do të kontribuojë në gjetjen e zgjidhjes.

“Ajo është e paanshme, njeh ligjin, ligjin e punës dhe ligjet e arsimit dhe ka kompetencë të jetë pajtuese. Me rolin e saj besoj se do të arrijmë një zgjidhje. Do të jenë përfaqësues të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, SASHK-ut dhe së bashku me ndërmjetësuesin do të marrin pjesë në negociata, tha dje Trençevska për TV 24.

Sipas Trençevskës, mësimdhënësit duhet të kthehen në punë sepse greva është pezulluar dhe nëse nuk e bëjnë, atëherë do të konsiderohen si mungesë të pajustifikueshme dhe do të veprojnë në përputhje me Ligjin për Marrëdhëniet e Punës, ose mund të humbasin punën ose ndaj tyre të fillojë procedimi disiplinor.

“Kur afrohet zgjidhja paqësore e mosmarrëveshjes, greva vihet në pritje. Këshilli i SASHK-ut ka vepruar në përputhje me ligjin dhe kur të pranohet ndërmjetësimi, greva ndërpritet. “Nëse mësimdhënësit nuk kthehen në punë dhe vazhdojnë grevën, e cila tashmë është ndërprerë me vendim të SASHK-ut, atëherë do të mbajnë përgjegjësi sipas Ligjit për Marrëdhëniet e Punës – mund të humbasin vendin e punës, do të inicohet procedurë disiplinore. “, tha Trençevska.

Greva e të punësuarve në shkollat ​​fillore dhe të mesme dhe kopshtet filloi më 11 prill me kërkesë për rritje të menjëhershme të pagave për 18.4 për qind dhe më pas gjetjen e metodologjisë për harmonizimin e pagave me pagën minimale. Gjatë negociatave, sindikatës fillimisht iu ofrua rritje e pagave prej 10 për qind dhe më pas rritje prej 12 për qind, por propozimet nuk u pranuan nga anëtarësia e SASHK-ut. Në seancën e fundit të Këshillit të SASHK-ut dhe pas shpalljes së anëtarësimit, është marrë vendim që çerdhet të rifillojnë punën të mërkurën, ndërsa shkollat ​​kanë mbetur në grevë.

Baby Boo