Maqedoni: Komisioni kërkon zgjatjen e kohës së votimit për dy orë

Mbajtja e detyrueshme e maskës mbrojtëse, mbajtja e distancës fizike, dezinfektimi i shpeshtë i duarve dhe ventilimi i ambienteve, janë pjesë e rregullave që duhet të respektohen në të gjithë procesin zgjedhor dhe në ditën e zgjedhjeve, të cilat, duke pasur parasysh mbarimin gjendjen e jashtëzakonshme, duhet të jenë më 5 korrik, por për të cilin nuk ka pëlqim nga opozita OBRM-PDUKM.

Baby Boo

Komisioni për Sëmundje Infektive publikoi protokoll për tërë procesin zgjedhor, që nga fillimi i procesit e deri në ditën e zgjedhjeve.

Protokolli u mbështet njëzëri nga të gjithë anëtarët e Komisionit për Sëmundje Infektive dhe ai duhet të zbatohet plotësisht, pa përjashtim, në mënyrë që të mbrojë shëndetin e qytetarëve.

Ajo parashikon masa dhe kufizime që rregullojnë saktësisht mënyrën e fushatës, aktivitetet partiake dhe tubimet. Ai përbëhet nga katër pjesë, të cilat përfshijnë aktivitetet parazgjedhore, zhvillimin e fushatës, mbajtjen e mbledhjeve partiake dhe ditën e zgjedhjeve.

Në ditën e zgjedhjeve, të gjithë anëtarët e bordit zgjedhor dhe vëzhguesit duhet të veshin pajisje mbrojtëse, të ulen në dritare të hapura ose të ventilojnë hapësirën shpesh. Në secilin vendvotim duhet të ketë dezinfektues dhe votuesit duhet të jenë brenda në distancë prej dy metrave nga njëri-tjetri dhe të dezinfektohen para se të hyjnë në votime. Ata duhet të heqin maskën vetëm për qëllime identifikimi, ndërsa pas votimit duhet të dezinfektojnë përsëri duart.

Nëse ekziston mundësia, për çka duhet të konsultohet KSHZ, rekomandohet të zgjatet koha e votimit me dy orë për të shmangur bllokimet e mëdha