Macron, me paralajmërim dramatik: Ose 400 miliardë euro ose shpërbërja e BE

Ka ngjarë si një deklaratat dramatike ajo e Presidentit Macron, i cili përcolli një si një lloj ultimatumi për vendet më të pasura dhe më të përgjegjshme nga ana fiskale të Evropës veriore, që ato duhet të bien dakord për të financuar bashkërisht rimëkëmbjen në kushtet e vendeve të jugut ose…

Baby Boo

“…Bashkimi Evropian nuk do të ekzistojë më”, sepse, sipas tij, ajo do të humbasë kuptimin e tij.

Macron dha një intervistë me Financial Times në Champs-Elysees, duke thënë se BE nuk kishte “zgjidhje tjetër”, por “të lëshonte një borxh të përbashkët me garanci të përbashkëta”, në mënyrë që të financonte anëtarët sipas nevojave të tyre.

Gjermania dhe Hollanda dihet se kundërshtojnë idenë. Macron insiston që ky është një “moment i së vërtetës” për Evropën, për tregun e saj të përbashkët dhe solidaritetin gjatë pandemisë.

“Nëse ne nuk e bëjmë këtë sot, unë do t’ju them se populistët do të fitojnë – sot, nesër, një ditë më pas, në Itali, mbase Francë dhe gjetkë”, theksoi Macron në mënyrë dramatike.

Franca po kërkon një shtesë prej 400 miliardë eurosh në ndarjet e buxhetit të BE për fondet e siguruara tashmë nga Banka Qendrore Evropiane dhe institucionet e tjera të BE-së. I pyetur se çfarë do të ndodhte nëse nuk arrihet marrëveshje për një fond të tillë, a do të shembet Eurozona, Macron në mënyrë të qartë u përgjigj:

“Po, ne duhet të jemi të qartë… Nuk mund të kemi një treg të përbashkët nëse sakrifikojnë disa,” tha Macron.

Natyrisht, ka një dramë të madhe financiare që po ndodh në BE, si dhe që vendet e jugut janë të vetëdijshme se nuk mund të kontrollojnë më trajektoren e borxhit fiskal në planin afatgjatë.

Në të njëjtën kohë, financat publike të vendeve të veriut tani janë gjithashtu të shtrënguara, kështu që ata nuk duan të rrezikojnë sistemin e tyre kombëtar ekonomik, shëndetësor dhe shoqëror duke ndihmuar jugun.

Në një situatë kur rendimentet dhe çmimi i borxhit italian po rriten ndjeshëm në krahasim me çmimin që vuajnë nga gjermanët, është e qartë se mekanika e pastër financiare aktualisht po zgjeron hendekun midis grupit të vendeve jugore dhe veriore.

Vlerësimi i Macron është se shumë vende kanë arritur tashmë në standardet e BE-së dhe po financojnë pasojat e krizës COVID-19 përtej kornizës së rënë dakord.

“Ne do të kombëtarizojmë pagat dhe P&L të pothuajse të gjitha bizneseve tona … Të gjitha ekonomitë tona, përfshirë ato liberale, e bëjnë atë. Kjo është kundër të gjitha rregullave – por kjo është e drejtë”, tha ai.Macron tha se ai është në dialog të vazhdueshëm me kancelaren gjermane Angela Merkel dhe kryeministrin holandez Mark Rute për financimin e rimëkëmbjes së BE.

Ai gjithashtu kujtoi se gabimi i bërë nga Franca kur insistoi në riatdhesimin nga Gjermania pas Luftës së Parë Botërore, e cila rezultoi në populizmin e Hitlerit dhe katastrofën e Luftës së Dytë Botërore, nuk duhet të përsëritet.

Macron mendon se botës sot i duhet diçka si Plani Marshall.