Le Figaro: Nëse e lëmë Erdogan të ecë përpara, qoftë edhe vetëm disa kilometra, e gjithë Mesdheu dhe Ballkani mund të përmbysen

Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses a meeting of provincial election officials at the headquarters of his ruling Justice and Development (AK) Party in Ankara on January 29, 2019. (Photo by Adem ALTAN / AFP) (Photo credit should read ADEM ALTAN/AFP/Getty Images)

Në një intervistë për gazetën franceze “Le Figaro” analisti politiko-ushtarak Hadrien Desuin, ka thënë se nëse Erdogani nuk ndalet gjithë Mesdheu dhe Ballkani mund të përmbysen. A duhet t’i marrim seriozisht kërcënimet e Erdoganit? Erdogan është një populist i pastër. Ai gjithmonë ka vepruar me inat dhe duke manipoluar me pakënaqesitë të publikut për të ruajtur popullaritetin e e tij në mesin e klasave të njohura.

Por ai e gjen veten në vështirësi pothuajse në të gjitha frontet 20 vjet pas ardhjes në pushtet. Pushtimet e tij në Siri dhe operacionet e tij në Libi janë një rrugëdalje pak a shumë e suksesshme e cila synon të devijojë opinionin publik nga dështimet ekonomike dhe politike të presidentit të tyre. Duke synuar Erdogan varet një fat madhështor për popullin e tij atë të kthimit të tyre peshën që kishin në kulmin e tyre, në shekullin e 16-të. Por lira turke është në nivelin më të ulët ai ka humbur bashkinë e Stambollit.

Ky islamo-nacionalizëm turk i cili lartëson edhe madhështinë e Perandorinë Osmane, por edhe unitetin dhe centralizimin ushtarak të ndërtuar nën Mustafa Kemalin padyshim që do të merret me seriozitetin më të madh. Ne nuk duhet të minimizojmë atë që presidenti turk ka bërë me Shën Sofia dhe Shën Shpëtimtarin. Islamizimi i Evropës është programi i tij. Pastrimi etnik dhe fetar në Turqi ka ndodhur me armenët grekët dhe kurdët. Nëse e lëmë Erdogan të ecë përpara qoftë edhe vetëm disa kilometra e gjithë Mesdheu dhe Ballkani mund të përmbysen.

Baby Boo