Ky shtet e aprovon vaksinën e saj të parë kundër COVID-19


Kina aprovon vaksinën e parë të saj kundër COVID-19. Ajo emërtohet “Ad5-nCoV” dhe është zhvilluar nga Akademia Ushtarake Mjekësore-Shkencore në bashkëpunim me firmën private të bioteknologjisë “CanSino”.
Marrja e patentës i hap rrugën prodhimit në masë dhe në kohë të shpejtë në rast të një rikthimi të pandemisë, bëri me dije Administrata Kombëtare Intelektuale e Kinës.
Aprovimi i vaksinës është arritur më 11 gusht, por vetëm tani është publikuar, pasi shkencëtarët kanë kërkuar një konfirmim shtesë për efikasitetin dhe sigurinë.

Baby Boo

“Ad5-nCoV” përdor një virus të zakonshëm të ftohjes, por më të dobët, duke futur material gjenetik të koronavirusit të ri në trupin e njeriut. Qëllimi i këtij procesi është të trajnojë trupin për të prodhuar ant*itrupa që njohin dhe luf*tojnë COVID-19.
Faza e dytë e testimeve klinike tregoi se vaksina është e sigurt dhe e aftë të nxisë një kundërpërgjigje të sistemit imunitar, sipas një studimi të publikuar në revistën e njohur shkencore “The Lancet”, muajin e kaluar.
Ndërkohë, faza e tretë është në zhvillim e sipër dhe në të do të përfshihen vullnetarë jo vetëm nga Kina por edhe nga shtetet e tjera të botës.