Kushte çnjerëzore në burgun e Shutkës! Të dënuarit jetojnë mes tmerrit të përditshëm dhe pamundësive për risocializim


Mbipopullimi në burgje, higjienae minimale, kushtet nën çdo standart, mungesa e kujdesit mjekësor, mungesa e efektshmërisë së ndihmës juridike, moszbatimin e programeve të risocializimit, janë vetëm disa nga problemet që ballafaqohen me kushtet ku të dënuarit ballafaqohen. Kushtet çnjerëzore dhe keqtrajtimi i të burgosurve, janë të përfshirë edhe në kritikat, që vazhdimisht i referohen të gjitha qeverive të
mëparshme për gjendjen në burgjet e Maqedonisë.

Departamenti i Shtetit në raportin e publikuar kohët e fundit për të drejtat e njeriut për Republikën e Maqedonisë, si një nga çështjet më kritike, vuri në dukje torturën në burgjet maqedonase.

Shumë pak shihet nga ajo që po ndodh pas dyerve të mbyllura të burgjeve. Reporterët e MIA-së kishin mundësi të vizitonin burgun e Shkupit, të njohur si Shutka, me njësinë më të madhe të paraburgimit në Maqedoni dhe për të vlerësuar situatën, e një nga burgjeve në vend.

Burgu në Shkup, që quhet si burgu i Shutkës, është njësia e paraburgimit më e madhe dhe më e sigurta në të cilën vaujnë paraburgimin të gjithë personat meshkuj dhe femra nga i gjithë territori i vendit.

Gjëja kryesore në Shutka është qendra e paraburgimit

Drejtori i burgut Gjoko Kotevski tha për MIA-në se gjëja kryesore në Shutka është qendra e paraburgimit, pasi rreth 80 përqind lidhen me njësinë e paraburgimit.

Sipas kushteve të njësisë së paraburgimit, Shutka nuk mund të mburret me respektimin e të drejtave të njeriut në përputhje me Konventën Evropiane për Parandalimin e Torturës dhe Trajtimit Çnjerëzor ose Poshtërues. Ulja e të burgosurve në aspektin e vuajtjes së dënimit është e tmerrshme.

Qeliat në atë pjesë nuk janë rinovuar që kur u ndërtua burgu, domethënë nga viti 1968, me përjashtim të disa dhomave që u pikturuan nga të dënuarit.

Situata në qelinë e famshme të burgimit “B” është më alarmuese, ose midis policisë së burgut, është më shpesh e njohur si “C”. Shtresa e parë e murit në disa vende ka rënë dhe kabllot përreth çelsave të fuqisë janë të zhveshur, shumë lehtë mund të ndodh që ndonjë o dënuar në atë qeli të goditet nga rryma e cila në çdo çast mund të merr kontakt dhe të ndodhë më e keqja.

Brenda është errët, ka një dritare të vogël nga e cila mezi prek dritën dhe të burgosurit me mendje kanë lidhur një shishe plastike me ujë për të kontrolluar qarkullimim e ajrit në atë qeli…

Dyshemeja është shkatërruar, si në një shtëpi të braktisur, gjysma është e mbuluar me parket, gjysma e zhveshur. Në hapësirën prej më pak se gjashtë apo shtatë metra katrorë ka dy deri në tre, dhe nganjëherë katër shtretër, një tavolinë të vogël dhe një tualet të quajtur tualet sepse nuk mund të quhet i tilë… Ata e mbyllin WC-në me një shishe plastike me kokë përjetë, në këtë mënyrë e parandalojnë erën e keqe në dhomë.

Tani po premtohen kushte të reja për risocialimin e të dënuarve….

Baby Boo