Kosova në vitin 2021/ Njohje dhe anëtarësim në organizatën e huaj


Kosova edhe në vitin 2021 ka shënuar progres në politikën nuk e jashtme. Si në vitin që nuk kishte njohur të rejat dhe anëtarësimin në vitin që ka bërë. Fajtorë vlerësohen moratoriumi, pjesë e Marrëveshjes së Uashingtonit dhe dialogut me Serbinë. Përveç kësaj, opozita dhe shoqëria civile kritikojnë kritikojnë për vëmendjen e konsolidimit të politikave të jashtme.

Nga ana tjetër, në ekzekutiv thonë se nën udhëheqjen e tire politika e jashtme ka qenë prioritet dhe asnjëherë më shumë s’ka pasur vizita bilaterale.
Deputetja e Partisë Demokratike të, pjesë e Komisionit për Punë të Jashtme, Ariana Musliu-Shoshi thotë për KosovaPress se politika e jashtme e Kosovës ka në periudhën e pezullimit, duke aluduar në mospunën e ministrave Gërvalla. Sipas, Kosova në sferën e saj dinamike nuk ka pasur pamje të madhe dhe dinjitoz të madhe.

“Ne kemi pas një stagnim dhe suspendim sa i përket fushës së politikës së jashtme. Ne nuk kemi parë një bashkëpunim dhe transparencë të MPJD-së në linjë me komisionin parlamentar që do të duhej të vinte dhe raportonte të gjithë çdo muaj. Në sferën e kësaj kemi pasur një sipërfaqeim jodinjitoz, një sipërfaqe që nuk është si qytetarë dhe Republika nuk e kemi merituar. Nuk ka një sipërfaqe të duhur të Republikës sonë, me këtë ministri (Donika Gërvalla) që më shpesh është sikur të ishte një zëdhënës i Ballkanit, se e Republikës së Kosovës. Mendoj se do të duhej të kishte një dinamikë më të madhe si brenda, por edhe jashtë”, thotë ajo.

Kritik shprehet edhe monitoruesi i MPJD-së dhe njohjes së politikave të jashtme, Emir Abrashi. Ai thotë se politika e jashtme nën Qeverinë Kurti ka qenë e çakorduar totalisht.
Abrashi përmendin shkarkimin e ambasadorëve, që sipas tij, e kanë lënë Kosovën në adresën e ballafaqimit të problematikave në lidhje me njohjet e reja.

“Republika e Kosovës në këtë periudhë që nga marrja e mandatit të Qeverisë Kurti nuk ka pasur një politikë të jashtme të konsoliduar, ka një politikë të jashtme të çakorduar totalisht. Kemi pasur mungesë të shefave të misionit të përgjithshëm në dërrmuese të misioneve diplomatike të Kosovës, kemi pasur një ministri që nuk ka qenë në të gjitha detyrat në ballafaqimin me problemet e cilat Kosova i ka në arenën e keqe. Në anën tjetër ka pasur shumë gabime në Twitter, kur e dimë se ‘Twitter-diplomacia’ është një realitet tjetër në kundërshtim, aq më tepër kur kjo ndodh në një periudhë kur kemi qenë në takimet e tjera që kanë qenë të rralluara. Njohjet janë të kushtëzuara me procesin e dialogut, për sa kohë nuk nukrrijmë të normalizojmë dhe të gjithë së bashku me Serbinë, njohin ndërsjellë”.

Nga ana tjetër, zëdhënësi i Qeverisë, Përparim Kryeziu thotë se politika e jashtme e Kosovës ka qenë më prioritet.
“Nuk mbaj mend që ka një numër të madh të vizitave të përfaqësuesve të politikës dhe diplomatëve të rajonit dhe perëndimit në Kosovë. Sikurse ka pasur edhe një numër të konsiderueshëm të vizitave të nivelit të lartë edhe nga kryeministri Kurti, por të jetë edhe nga zëvendëskryeministrja, njëherësh ministrja e Punëve të Jashtme, Zonja Gërvalla, zëvendëskryeministri Bislimi. Në njërën anë kjo flet për një interes të shtuar nga shtetet e rajonit dhe perëndimit për një bashkëpunim edhe më të mirë me Republikën e Kosovës. Por të njëjtën kohë flet edhe për prioritetizimin që Qeveria ka bërë politikën e jashtme, duke qenë më aktiv në vizita, por në të njëjtën kohë duke një proces të sikurse ai i emërimit të ambasadorëve në shtetet kryesore për të cilat vazhdojnë të kenë një kritikë të vërtetë për këtë proces. Kjo flet për një mbarëvajtje profesionale dhe një proces tejet të mirë të kësaj dhe prioritetizuar nga Qeveria, përkatësisht Ministria e Punëve të Jashtme”, thekson ai.

Në muajt e fundit të vitit 2021 dhe nuk mund të përmendet për një njohje të re nga ana e ish-ministrit të Punëve të Jashtëm, Behgjet Pacolli, mirëpo nuk ka asgjë konkrete, edhe pse ky i fundit fajësoi kryeministrin Kurti për mosinteresim për këtë çështje.

Baby Boo