“KOSOVA DO T’IA HAJ KOKËN VUÇIQIT SIKURSE MILLOSHEVIQIT DHE TË TJERËVE”

Ngritja dhe rënia politike, e Sllobodan Millosheviq kishte filluar në Kosovë më 28 qershor 1989, në fjalimin e famshëm në Gazimestan me rastin e 600 vjetorit të Betejës së Kosovës. Sipas rëndësisë historike të vizitës së Presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe fjalimin e tij dje në pjesën veriore të Mitrovicës mund të krahasohet vetëm me Gazimestanin 29 vite më parë. Dhe pyetja e madhe është: A ishte dje Mitrovica, Gazimistani i Vuçiqit, dhe përpjekjet e tij për të zgjidhur problemin e Kosovës, apo do t’i haj kokën sikurse Millosheviqit?

Analistët dhe ish-diplomatë, të cilët mbajnë mend mirë Gazimestanin dhe çdo gjë që ka ndodhur që nga atëherë, ata thonë se kushdo që lidhet me fatin e Kosovës, ka paguar një çmim të lartë, duke kujtuar Millosheviçin, por edhe fundin tragjik të Zoran Gjingjiq.

Nikola Sainoviq, ish-kryeministri serb, dhe bashkëpunëtor i ngushtë i Sllobodan Millosheviqit, për Telegrafin serb thotë se zgjidhja e çështjes së Kosovës mbart një rrezik të qartë të sigurisë, me të cilin ai dhe Millosheviqi u përball, me një epilog tragjik, thotë ai.

Siguria politike dhe personale e Vuçiqit është e diskutueshme. Unë e respektoj presidentin, i cili është në rrezik për të gjithë ne, në një përpjekje për të zgjidhur përfundimisht problemin e Kosovës. Dhe Millosheviq ishte i vetëdijshëm për këtë rrezik, pasi ai ishte i vetëdijshëm se nëse nuk hyjmë në Kosovë, ne rrezikojmë të humbim gjithçka. Nga ana tjetër, ne dimë për rreziqet e sigurisë së Gjingjiqit nga që kanë ardhur Kosova, nga disa letra që janë zbuluar tani, thotë Sainoviq.

Analisti Dragomir Andjelkovic theksoi se Vuçiq ngjashmëritë me Gjingjiqin dhe Millosheviqin duhet të kërkohen vetëm në atë pjesë të bashkësisë ndërkombëtare, natyrisht, jo në një periudhë nuk përputhet për të ardhur në një kompromis me shqiptarët.

Diplomati i karrierës Zoran Milivojeviç beson se jeta Vuçiç është në rrezik në kuptimin literal të fjalës.

Baby Boo