Koronavirusi doli nga laboratori në Wuhan! Ja kush e thotë…

Televizioni i njohur amerikan Fox News në një artikull që e konsideron ekskluziv, shkruan se ka besim në rritje se shpërthimi COVID-19 ka të ngjarë të ketë origjinën në një laborator në Wuhan të Kinës, megjithëse jo si një armë biologjike, por si tentativë e Kinës për të demonstruar se përpjekjet e saj për të identifikuar dhe luftuar viruset janë të barabarta ose më të mëdha se aftësitë e Shteteve të Bashkuara.

Baby Boo

Burimet besojnë se transmetimi fillestar i virusit – një lloj natyral që po studiohej atje – ishte i shpejtë te njeriu dhe se “pacienti zero” punonte në laborator, pastaj kaloi në popullatë në Wuhan.

“Besimi në rritje” vjen nga dokumente dhe prova të klasifikuara dhe me burime të hapura. Fox News ka kërkuar të shihen provat direkt. Burimet theksuan – siç ndodh shpesh me inteligjencën – se këto burime nuk janë përfundimtare dhe nuk duhet të karakterizohen si të tilla. Disa brenda administratës dhe inteligjencat dhe komunitetet epidemiologjike janë më skeptikë, dhe hetimi po vazhdon.

Ajo që bien dakord të gjitha burimet është mbulimi i gjerë i të dhënave dhe informacionit në lidhje me COVID-19 të orkestruar nga qeveria kineze.

Dokumentet detajojnë përpjekjet e hershme të mjekëve në laborator dhe përpjekjet e hershme të kontrollit. Tregu i lagësht Wuhan fillimisht u identifikua si një pikë e mundshme e origjinës, por atje nuk shiteshin lakuriqë dhe burimet i thonë Fox News se fajësimi i tregut të lagësht ishte një përpjekje e Kinës për të shmangur fajësinë nga laboratori, së bashku me përpjekjet e vendit për propagandë që synonin SHBA dhe Italinë.

Duke iu përgjigjur raportit, Gjeneral Mark Milley, kryetari i Shefave të Përgjithshëm të Shtabit, tha të martën pasdite: “Nuk duhet të jetë befasi për ju që ne kemi shumë interes rreth kësaj çështjeje. Unë thjesht do të thoja në këtë pikë se të dhënat nuk janë përfundimtare, megjithatë pesha e provave tregon se burimi (Covid-19) është natyror por ne nuk e dimë me siguri”.
“Edhe sot, unë shoh që ata mbajnë informacione dhe mendoj se duhet të bëjmë më shumë për të shpërndarë të dhënat”, tha sekretari i mbrojtjes Mark Esper për “America’s Newsroom” të mërkurën, duke iu referuar Kinës. Esper shtoi se ai nuk do të flasë për “raportimin e inteligjencës”, por që “shumica e njerëzve besojnë se filloi natyrshëm.

“Mendoj se në kohën e duhur, pasi të kemi kaluar pandeminë në të cilën jemi tani, do të ketë kohë të shikojmë prapa dhe vërtet të vërtetojmë atë që ndodhi dhe të sigurohemi që kemi një kuptim më të mirë në mënyrë që të mund ta parandalojmë këtë në të ardhmen”, shtoi ai.

Burimet tregojnë për strukturën e virusit, duke thënë se hartografia e gjenomit tregon në mënyrë specifike se nuk ishte ndryshuar gjenetikisht.

Duke folur në “The Story” të mërkurën në mbrëmje, Sekretari i Shtetit Mike Pompeo theksoi: “Ajo që ne dimë është që ne e dimë se ky virus ka origjinën në Wuhan, Kinë. Ka ende shumë për të mësuar. Ju duhet të dini që qeveria e Shteteve të Bashkuara po punon me zell për ta kuptuar atë.”