Konfirmohen dyshimet amerikane/ Kina ka shkatërruar mostrat e virusit

Kina ka pranuar se shkatërroi disa mostra të koronavirusit në fazat e hershme të shpërthimit, por kundërshtoi pretendimet e ShBA-së se kjo ishte kryer si pjesë e një mbulimi.

Liu Dengfeng, mbikëqyrës në departamentin e shkencës dhe arsimit të Komisionit Kombëtar të Shëndetit të Kinës, tha në një konferencë shtypi të premten në Pekin, se qeveria kineze lëshoi ​​një urdhër në 3 janar për të disponuar mostrat e koronavirusëve të rinj në objekte të caktuara që nuk janë të kualifikuar për të trajtuar kaq shumë sëmundjet infektive si masë për “parandalimin e rrezikut për sigurinë biologjike laboratorike dhe parandalimin e katastrofave sekondare të shkaktuara nga patogjenët e paidentifikuar”.

Masa erdhi pasi koronavirusi, i njohur tani zyrtarisht si SARS-CoV-2, u klasifikua si Klasa II ose “shumë patogjene” bazuar në kërkime dhe rekomandime të ekspertëve, tha Liu. Ky vendim kërkonte “kërkesa të qarta për grumbullimin, transportimin, përdorimin eksperimental dhe shkatërrimin e patogjenit” për të shmangur një keqtrajtim ose rrjedhje të mundshme, tha ai.

Sekretari Amerikan i Shtetit, Mike Pompeo ka argumentuar që prej muajit të kaluar se urdhri i 3 janarit ishte një përpjekje për të mbuluar shtrirjen e shpërthimit. Ai ka akuzuar Kinën për censurimin e kërkimeve në lidhje me koronavirusin dhe për përpjekjen për të ndikuar në përpjekjet ndërkombëtare për të luftuar sëmundjen.

“Partia Komuniste Kineze u përpoq të shtypë informacionin rreth këtij virusi, për vendin ku filloi, për mënyrën si filloi, për mënyrën se si po transmetohej nga njeriu te njeriu, ajo me të vërtetë punësoi Organizatën Botërore të Shëndetit për ta çuar më tej atë skenar”, tha Pompeo për radio Christian, të hënën.

Duke mbrojtur qasjen e Pekinit, Liu tha të premten se ligjet kineze të shëndetit publik përcaktojnë qartë se institucionet që nuk plotësojnë kërkesat për trajtimin e mostrave të tilla ose duhet t’i transferojnë ato në një depozitues të kualifikuar për ruajtje ose t’i shkatërrojnë ato.

Baby Boo