Kombet e Bashkuara: Miliona gra dhe vajza në rrezik të dhunës dhe shtatzënive të padëshiruara gjatë izolimit

Kombet e Bashkuara kanë paralajmëruar se pandemia koronavirus mund të parashikojë fatkeqësi për të drejtat e grave në të gjithë botën.

Sipas KB bllokimet dhe mbylljet e shkollave të krijuara për të përmirësuar përhapjen e COVID-19 mund të minojnë në mënyrë kritike përparimin e bërë në planifikimin familjar, si dhe mund të shkaktojnë një rritje në martesën e fëmijëve.

‘’Është një situatë katastrofike,” i tha drejtoresha ekzekutive e UNFPA Natalia Kanem.

“Duke pasur parasysh që gratë dhe vajzat tashmë ishin në disavantazh kur bëhet fjalë për kontracepsionin, tani që kemi shtresuar pandeminë COVID në krye të kësaj, ne po llogarisim se miliona gra dhe vajza në të gjithë botën do t’I nënshtrohen dhunës.

“Ata do të jenë në rrezik të shtatëzënive të paqena dhe shtatzënive të pambikëqyrura pa një mami, si dhe gjëra të tilla si martesa e fëmijëve, pasi pandemia vazhdon.”

Ndërsa shumë vende kufizojnë lëvizjen për të luftuar përhapjen e COVID-19 – dhe kriza mbledh stresin social dhe ekonomik për familjet – Kombet e Bashkuara kanë paralajmëruar për një “rritje të tmerrshme globale të dhunës në familje”.

Sipas tyre numri i grave dhe vajzave që përballen me abuzim është rritur në pothuajse të gjitha vendet, dhe se vetëm në gjashtë muajt e ardhshëm vetëm mbi 30 milion gra do të vuajnë nga dhuna si rezultat i masave të COVID-19.

Baby Boo