Kjo nuk ishte hera e parë që ‘doli nga sistemi’ – a e dini se dikur Facebook ‘kishte qenë në terr’ për gati një ditë të tërë?


Pas më shumë se gjashtë orësh “jashtë linje”, Facebook tha se një nga ndërprerjet më të këqija në historinë e kompanisë po përfundon.
Kjo ishte një ndërprerje që gjithashtu shkatërroi platformat e tjera kryesore të mediave sociale të gjigantit të teknologjisë, Instagram, WhatsApp dhe Messenger.

Facebook tha në një deklaratë se aplikacionet e kompanisë do të ktheheshin në internet të hënën në mbrëmje, megjithëse CTO, Mike Schroepfer, tha se “mund të duhet pak kohë” që shërbimet të kthehen në funksionalitetin 100%.
Në deklaratat publike, kompania dhe zyrtarët ishin kërkimfalës për ndërprerjen dhe efektin që kishte në miliona përdorues të Facebook.

Ende është e paqartë se çfarë e shkaktoi saktësisht ndërprerjen, por ekspertët besonin se është e lidhur me problemet me infrastrukturën e internetit të kompanisë që lejon përdoruesit e internetit të ndërveprojnë me produktet e Facebook.
Ndërkohë, Facebook fajësoi “një ndryshim të gabuar në konfigurim” për një bllokim gati gjashtë orësh që parandaloi tre miliardë e gjysmë përdoruesit e tyre që të hynin në mediat sociale dhe shërbimet e mesazheve si WhatsApp, Instagram dhe Messenger.

Sipas mediave të huaja, si pasojë, aksionet e Facebook ranë 5% mes një shitjeje më të gjerë të teknologjisë.
Kështu, siç është thënë, drejtori ekzekutiv Mark Zuckerberg humbi 5.9 miliardë dollarë të hënën, sipas një vlerësimi të Forbes.

Sipas shërbimit të gjurmimit të ndërprerjeve DownDetector, numri i ndërprerjeve të raportuara nga përdoruesit u rrit për të katër shërbimet kryesore të Facebook-ut rreth orës 11:30 të mëngjesit në Egjipt. Dhe kjo zgjati për orë të tëra. Por kjo nuk është hera e parë që Facebook ishte përballur me një ndërprerje kaq masive.
Në vitin 2008, Facebook “u errësua” për gati një ditë të tërë mbi një defekt që la shumë nga 80 milionë përdoruesit e platformës të paaftë për të ngarkuar postimet e tyre për shkak të një “defekti”.