Kjo është një nga pemët më të bukura në botë (FOTO)


“Deglupta”, lloj druri i njohur gjerësisht si Eukalipt i Ylberit, ka një lëvore unike.“Deglupta” në emrin e saj shkencor përkthehet “të zhvishem, lëvore ose guaskë ku rritet në mënyrë natyrale”.

Kur derdhet mbulesa e jashtme e bagazhit, zbulohet një sipërfaqe e gjelbër. Ky nuk është një fenomen jo i zakonshëm. Me kalimin e kohës, megjithatë, ngjyra e gjelbër e ndritshme bëhet blu, pastaj vjollcë, e ndjekur nga portokalli pastaj ngjyrë gështenjë. E gjithë sipërfaqja e lëvores çon në efektin e bukur gjatë gjithë vitit.

Për vendasit në Indonezi, Filipine dhe Papua Guinea e Re, kjo bimë misterioze njihet edhe si “çamçakëzi i ylberit” ose “çamçakëzi Mindanao”. Kjo shumëllojshmëri është e vetmja që lulëzon në pyllin e shiut me një gamë që shtrihet në hemisferën veriore. Eukalipt i ylberit është një nga katër speciet unike që rriten në Australi. 700 speciet e tjera të eukaliptit nuk janë të përshtatshme për klimën australiane.

Pema e pjekur arrin një lartësi prej 100 deri 150 metra në habitatin e saj. Edhe pse pema eukaliptit e ylberit prodhon lule të bardha dhe gjethe të gjelbërta, si speciet e tjera të eukaliptit, gjëndrat e saj nuk sekretojnë shumë vaj aromatik. Eukalipt i ylberit ka rrënjë të përhapura që mund të shkaktojnë dëme në rrugët dhe ndërtesat e betonit, të cilat e bëjnë atë një bimë të vështirë për tu kultivuar.

Baby Boo