Kirurgët transplantojnë veshkën e derrit te njeriu me sukses. Ç’do të thotë kjo?

Kirurgët amerikanë thonë se kanë transplantuar me sukses veshkën e një derri te një njeri dhe shpresojnë që kjo do të zgjidhë përfundimisht problemet me mungesat e organeve donatore.

Truri i marrësit ishte i vdekur, që do të thotë se nuk kishte asnjë perspektivë për t’u shëruar. Veshka erdhi nga një derr që ishte modifikuar gjenetikisht për të ndaluar që trupi ta njihte organin si “të huaj” dhe ta refuzonte.

Baby Boo

Ekspertët thonë se ky është eksperimenti më i avancuar në këtë fushë deri më tani. Teste të ngjashme ishin bërë te primatët, por jo te njerëzit, deri më tani.
Përdorimi i derrave për transplante nuk është një ide e re. Valvulat e zemrës së derrit tashmë janë përdorur gjerësisht te njerëzit dhe organet e tyre përshtaten mirë për njerëzit kur bëhet fjalë për madhësinë.