Kina ndez ‘diellin artificial’ që është pesë herë më i nxehtë se ai i vërtetë


Një reaktor i shkrirjes bërthamore në Kinë ka vendosur një rekord të ri për temperaturat e larta të qëndrueshme pasi ka qenë pesë herë më i nxehtë se dielli për më shumë se 17 minuta, sipas mediave shtetërore.
Tokamak Superpërcjellës i Avancuar Eksperimental (EAST), i njohur si një “diell artificial”, arriti temperaturat prej 70,000,000 C gjatë eksperimenteve, raportoi Agjencia e Lajmeve Xinhua.

Qëllimi përfundimtar i zhvillimit të pajisjes së diellit artificial është të japë energji të pastër pothuajse të pakufishme duke imituar reaksionet natyrore që ndodhin brenda yjeve, përcjellë abc news.

“Operacioni i fundit hedh një bazë solide shkencore dhe eksperimentale drejt funksionimit të një reaktori të shkrirjes,” tha Gong Xianzu, një studiues në Institutin e Fizikës së Plazmës të Akademisë Kineze të Shkencave, i cili udhëhoqi eksperimentin e fundit.

Projekti EAST, i cili tashmë i ka kushtuar Kinës më shumë se 700 miliardë paund, do të vazhdojë eksperimentin deri në qershor.

Fusioni bërthamor është shpallur si “grali i shenjtë” i prodhimit të energjisë së pastër, megjithatë mbetet shumë larg realizimit jashtë laboratorit, pavarësisht dekadave të kërkimit në teknologji.

Duke përsëritur fizikën e diellit aktual, reaktorët e shkrirjes bërthamore bashkojnë bërthamat atomike në mënyrë që të gjenerojnë sasi masive të energjisë që mund të shndërrohen në energji elektrike.

Procesi nuk kërkon lëndë djegëse fosile dhe nuk lë pas mbetje të rrezikshme, ndryshe nga procesi i ndarjes bërthamore që fuqizon prodhimin komercial të energjisë bërthamore. Fizikanët pohojnë gjithashtu se ka shumë më pak rrezik për një fatkeqësi mjedisore.