Këto janë 10 ngjarjet më të rëndësishme në botë për vitin 2021


Viti 2021 u pasua nga ngjarje të ndryshme në sektorë politikë, ekonomike, shëndetësore edhe pse pandemia vazhdon të marrë jetë njerëzish.
Ja disa nga ngjarjet që përfshinë politikën botërore:

1 – Marrëveshja AUKUS
Më 15 shtator, presidenti Joe Biden, kryeministri australian Scott Morrison dhe kryeministri britanik Boris Johnson njoftuan së bashku një partneritet të ri trepalësh të sigurisë të quajtur AUKUS.

2 – Krizat e migracionit
Rënia e flukseve të migracionit ndërkombëtar në vitin 2020, e shkaktuar nga Covid-19, vazhdoi edhe në vitin 2021. Megjithatë, nuk ka fund për krizat e migracionit. Një shembull i tillë ishte kufiri jugor i SHBA-së.

3 – Programi bërthamor i Iranit
Viti filloi me optimizëm se marrëveshja bërthamore e Iranit mund të rinovohej tre vjet pasi ish-presidenti Donald Tramp u tërhoq nga marrëveshja.
Presidenti Joe Biden e mori detyrën duke e quajtur politikën e Trumpit për Iranin një ”katastrofë të vetëshkaktuar” dhe u zotua se do t’i kthehej marrëveshjes nëse Irani do t’i rikthehej pajtueshmërisë.

4 – Zinxhirët e furnizimit
Zinxhirët e furnizimit u bënë një term familjar në 2021. Për dekada, bizneset kanë besuar se kontraktimi nga jashtë vendit i prodhimit ishte çelësi i suksesit.

5 – Talebanët janë rikthyer në pushtet
Lufta e SHBA-së në Afganistan përfundoi si 20 vjet më parë, me talebanët në pushtet. SHBA-ja kanë shpenzuar më shumë se 2,3 trilion dollarë në Afganistan gjatë dy dekadave ose afërsisht 300 milionë dollarë në ditë për 20 vjet. Më shumë se 2 500 trupa amerikane dhe 4 000 kontraktorë civilë amerikanë kanë vdekur në Afganistan. Numri i afganëve që humbën jetën ndoshta i ka kaluar 170 000.

6 – Lufta civile në Etiopi
Kryeministri i Etiopisë, Abij Ahmed, është nderuar me çmimin Nobel të Paqes në vitin 2019 për ndërmjetësimin e paqes me Eritrenë fqinje.

7 – Vazhdon erozioni global demokratik
Erozioni global i qeverisjes demokratike, i cili ka vazhduar që nga viti 2006, vazhdoi në vitin 2021. Kampioni shumëvjeçar i demokracisë, SHBA kanë parë që tranzicioni paqësor i pushtetit të ndërpritet për herë të parë në historinë e saj me kaosin e 6 janarit në Kongres.

8 – Joe Biden bëhet president i SHBA-së
“America is back”. Joe Biden e ka theksuar vazhdimisht këtë në vitin 2021. Ai lëvizi shpejt pasi mori detyrën për të përmbushur premtimin e tij për të forcuar marrëdhëniet me aleatët e SHBA-së. Ai i ktheu SHBA-në në Marrëveshjen e Parisit për Klimën dhe në Organizatën Botërore të Shëndetësisë, rinovoi “New START” për pesë vjet, kërkoi të ringjallte marrëveshjen bërthamore me Iranin dhe të ndërpresë mbështetjen e SHBA-së për operacionet ushtarake sulmuese në Jemen.

9 – Mbërrijnë vaksinat kundër Covid-19
Vaksinat e zhvilluara për të menaxhuar me koronavirusin e ri mund të kombinohen me vaksinat kundër fruthit, paralizës së fëmijëve si një zbulim i madh në shpëtimin e jetëve dhe reduktimin e morbiditetit. Shpejtësia me të cilën u zhvilluan vaksinat kundër Covid-19 ishte e pabesueshme. Ndërsa viti 2021 po i afrohet fundit, është e paqartë nëse lloji i ri omicron i Covid-19 paraqet një kërcënim më të madh për shëndetin apo do ta dërgojë ekonominë globale në një krizë tjetër.

10 – Vendet nuk arrijnë të përballojnë sfidën e ndryshimeve klimatike
“Kodi i kuq për njerëzimin”. Kështu e përshkroi sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres raportin e OKB-së të publikuar në muajin gusht, i cili arrin në përfundimin se njerëzimi po përballet me ndryshime katastrofike klimatike nëse nuk reduktohen emetimet e gazrave që mbajnë nxehtësinë.