Karikatura kundër kryeministrit izraelit shkakton debate në Gjermani


Një gazetë ditore gjermane ka ndezur debate pas publikimit të një karikature mbi një ilustrim “antisemitik” të kryeministrit izraelit Benjamin Netanjahu, pas fitores së Izraelit në konkursin e këngës në Eurovizion dhe vdekjen e palestinezëve në Gaza.

Süddeutsche Zeitung (SZ) botoi karikaturën e Netanyahut, dhe fitueses së Eurivizon Netta Barzilai, i cili mban një raketë me yllin e Davidit.

Në sfond, Ylli i Davidit gjithashtu mund të shihet në vend të ‘V’ në një flamur që lexon ‘Eurovision Song Contest’. Një flluskë fjalësh që del nga goja e Netanjahut thotë: “Vitin tjetër në Jerusalem“.

Gazeta më vonë kërkoi falje për punën e karikaturistit Dieter Hanitzsch, nëpërmjet kryeredaktorit Wolfgang Krach duke thënë se ilustrimi përdorte klishe anti-semite.

“Karikaturisti tha se thjesht donte të theksonte se gara e vitit të ardhshëm do të mbahet në Izrael,” tha Krach në një deklaratë. “Por mund ta shohim ndryshe dhe mund të konsiderohet antisemite. Kështu ishte një gabim për ta botuar atë dhe ne kërkojmë ndjesë”.

Duke folur për ‘Jüdische Allgemeine’, një gazetë hebraike me bazë në Gjermani, Hanitzsch nuk pranoi të bënte jehonë për apologjinë e gazetës.

“Se redaktorët kanë kërkuar falje është biznesi i tyre. Nuk kërkoj falje,” tha ai. “Unë mund të kritikoj politikën e Netanyahut, madje si një gjerman”.

Karikaturisti 85-vjeçar, i cili ishte qendra e një incidenti tjetër të supozuar të antisemitizmit në vitin 2016, pasi ai përshkroi politikën e jashtme të SHBA si një oktapod që mbante një glob. Këshilli Gjerman i Shtypit tani ka nisur një hetim mbi karikaturën.

Një përdorues i Twitter pretendonte se paraqitja e kryeministrit izraelit me “veshë të mëdhenj” dhe mbajtja e një rakete tregonte qëllimin e saj antisemit. Një tjetër përdorues i mediave sociale tha se karikaturë tregoi se si “rastësisht” antisemitizmi po trajtohet në vitin 2018.

Baby Boo