Ja kush lejohet aktualisht të udhëtojë në Gjermani nga vendet jo BE, Maqedonia ende..


Ja çfarë duhet të dini rreth rregullave të fundit për të udhëtuar në Gjermani nga jashtë Evropës. Ndërsa banorët e vendeve të BE-së plus MB, Islanda dhe Norvegjia janë në gjendje të udhëtojnë lirshëm në Gjermani për momentin, Berlini ka akoma rregulla të rrepta për ata që udhëtojnë nga jashtë BE-së për shkak të pandemisë së koronavirusit në vazhdim.

Ka disa kufizime brenda BE-së. Njerëzit që vijnë nga rajone të caktuara që janë renditur si “zona me rrezik” për shkak të shpërthimeve aktuale janë të detyruar të shkojnë drejt në karantinë kur të arrijnë në Gjermani. Që nga mesi i korrikut, një listë e vendeve ngadalë po rritet, nga të cilat mund të udhëtohet pa kufizime. Ministria e Brendshme shpjegon këto përjashtime për shkak të shkallës së ulët të infeksioneve të koronavirusit.

Këto janë:
Australia
Xhorxhiaa
Kanada
Zelanda e Re

Tajlanda
Tunizia
Uruguaj
Ekzistojnë gjithashtu tri vende aziatike, me të cilat Gjermania aktualisht po negocion me marrëveshjet reciproke. Këto janë Japonia, Koreja e Jugut dhe Kina.
Ndersa Maqedonia dhe Shqiperia ende jo.

Çdo shtet tjetër jo-BE në botë konsiderohet ende si një zonë rreziku. Kjo do të thotë që ju lejoheni të vini në Gjermani vetëm nëse keni një arsye thelbësore për ta bërë këtë.
Cila është një arsye thelbësore?
Studentët dhe njerëzit në programet e mësimit të praktikës lejohen të hyjnë në vend për sa kohë që ata mund të tregojnë se nuk mund ta përfundojnë kursin përmes mësimit në distancë.

Ju gjithashtu lejohen të vizitoni një anëtar të një “familje thelbësore”. Kjo do të thotë që bashkëshortët lejohen të vizitojnë njëri-tjetrin, ndërsa fëmijët e mitur lejohen të vizitojnë prindërit dhe anasjelltas. Personat që kanë statusin e refugjatit gjithashtu lejohen të sjellin familjen e tyre kryesore në Gjermani. Për më tepër, ju lejohet të vizitoni një anëtar të familjes “jo-thelbësore” (p.sh. një fëmijë i rritur) nëse ka një arsye bindëse për ta bërë këtë. Lista e arsyeve bindëse përfshin lindjet, martesat, vdekjet, funeralet dhe sëmundjet e rënda.

Disa punë klasifikohen gjithashtu si thelbësore për momentin. Mjekët, infermierët dhe kujdestarët lejohen të gjithë të udhëtojnë në Gjermani, siç janë edhe studiuesit e mjekësisë. Ju gjithashtu lejoheni nëse kryeni një punë që konsiderohet thelbësore për ekonominë gjermane dhe të cilën nuk mund ta bëni në distancë. Shkencëtarët, specialistët e IT-së dhe njerëzit e punësuar në nivelin e menaxhimit të një kompanie janë të përjashtuar këtu. Diplomatët dhe punonjësit e organizatave ndërkombëtare janë gjithashtu të përjashtuara nga ndalimi i udhëtimit.

Personat që punojnë në biznesin e ngarkesave, qoftë në trena ose në anije, gjithashtu lejohen të hyjnë në Gjermani.
Çfarë ndodh kur të arrini?
Njerëzit që vijnë nga zonat e rrezikuara duhet t’i nënshtrohen një testi falas të koronës. Nëse testi është negativ, ata nuk duhet të kalojnë në karantinë 14-ditore. Por ata duhet të vetizolohen derisa të marrin rezultatet e testit të tyre, i cili mund të zgjasë deri në tre ditë. /Albinfo.ch