Investuesit në kriptomonedha mund t’i humbin të gjitha paratë

Investing and stock market concept gain and profits with faded candlestick charts.

Kriptomonedhat “nuk kanë vlerë të brendshme” dhe njerëzit që investojnë në to duhet të jenë të përgatitur të humbin të gjitha paratë e tyre, tha Guvernatori i Bankës së Anglisë, Andrew Bailey.
Monedhat dixhitale si bitcoin, eter dhe madje dogecoin kanë qenë në rritje këtë vit, duke kujtuar disa investitorë të fluskës së kripto 2017-ën në të cilën bitcoin shpërtheu drejt $ 20,000, vetëm për të zhytur deri në 3,122 $ një vit më vonë.

I pyetur në një konferencë shtypi në lidhje me rritjen e vlerës së kriptovalutave, Bailey tha: “Ata nuk kanë asnjë vlerë të brendshme. Kjo nuk do të thotë të thuash se njerëzit nuk u japin vlerë atyre, sepse ata mund të kenë vlerë të jashtme. Por ato nuk kanë ndonjë vlerë të brendshme”.
“Do ta them përsëri shumë troç”, shtoi ai. “Bleni ato vetëm nëse jeni gati të humbni të gjitha paratë tuaja”.

Komentet e Bailey i bënë jehonë një paralajmërimi të ngjashëm nga Autoriteti i Sjelljes Financiare të Mbretërisë së Bashkuar (FCA).
“Investimi në kripto-grupe, ose investime dhe huadhënie të lidhura me to, në përgjithësi përfshin marrjen e rreziqeve shumë të larta me paratë e investitorëve”, tha vëzhguesi i shërbimeve financiare në janar.
“Nëse konsumatorët investojnë në këto lloje të produkteve, ata duhet të jenë të përgatitur të humbin të gjitha paratë e tyre”.

Bailey, i cili ishte më parë shefi ekzekutiv i FCA, ka qenë prej kohësh një skeptik ndaj kriptos. Në vitin 2017, ai paralajmëroi: “Nëse doni të investoni në bitcoin, jini të gatshëm të humbni të gjitha paratë tuaja”.
Bitcoin është rritur mbi 90% deri më tani këtë vit, pjesërisht falë interesit në rritje nga investitorët institucionalë dhe blerësit e korporatave të tilla si Tesla. Firma e makinave elektrike bleu bitcoin me vlerë 1.5 miliard dollarë në fillim të këtij viti dhe vlera e zotërimeve të saj që atëherë është rritur në gati 2.5 miliard dollarë.

Ithtarët e bitcoin e shohin atë si një rezervë të vlerave të ngjashme me arin për shkak të furnizimit të saj të pakët, vetëm 21 milion bitcoin mund të minohen ndonjëherë, duke argumentuar se kriptovaluta mund të veprojë si një mbrojtje kundër inflacionit ndërsa bankat qendrore në të gjithë botën shtypin para për të lehtësuar koronavirusin.
Sidoqoftë, skeptikët e shohin bitcoin si një fluskë tregu që pret të shpërthejë. Michael Hartnett, strategu kryesor i investimeve në Bank of America Securities, tha se tubimi i bitcoin duket si “nëna e të gjitha fluskave”, ndërsa Stephen Isaacs i Alvine Capital beson se nuk ka “asnjë themel me këtë produkt, periudha”.

Baby Boo