Incelët, “Beqarët e Pavullnetshëm”, që urrejnë gratë e nxisin vrasje në masë


Personi i dyshuar për sulmin me furgon në Toronto kishte shkruar në Facebook rreth “Rebelimit Incel”, duke i dhënë vëmendje të madhe asaj që është kthyer në një sub-kulturë interneti. Incel është bashkimi i fjalëve (Involuntary-Celibate), që do të thotë “beqar i pavullnetshëm”.

Por cilët janë incelët, djemtë e rinj që frekuentojnë forumet e beqarëve të pavullnetshëm?

“Nuk kam shpresa ta bëj një vajzë të më pëlqejë”, shkruan 19-vjeçari Xhek Piterson nga Çikagoja, një nga mijëra dejmtë që vizitojnë forumet incele në Reddit apo në faqe të tjera.

“Kam përvoja të këqija nga lidhjet e mëparshme dhe tani është e vështirë të vazhdosh me lidhje të tjera. Kam pasur lidhje me vajza që më kanë bërë gjëra të këqija”, shkruan ai.

Këto ndjesi stresi, zemërimi e urrejtje janë shumë të zakonshme në forumet “incel”. Fola me disa prej tyre dhe janë ose adoleshentë, ose sapo kanë mbushur të njëzetat, dhe flasin për shumë përvoja negative me femrat.

Futen nëpër forume që të flasin për vetminë, ku gjejnë një grup të madh djemsh të zemëruar, të cilët këmbëngulin se nuk kanë më shpresa dhe s’ka asgjë që mund ta ndreqë situatën e tyre.

Xheku ka një kanal në Youtube dhe është një nga “incelët” e paktë që janë gati të flasin me median, pas sulmit në Toronto. Të tjerë pranojnë të flasin po të ndryshojnë emrin, sepse u vjen turp për marrëdhëniet pa fat që kanë pasur në jetë. Por shumë prej tyre fshehin pikëpamje tepër ekstreme.

Një incel 19-vjeçar nga Britania e Madhe ka qenë aktiv në këto forume që prej disa vitesh. Ai është i papunë dhe jeton me familjen. E pranon që i urren femrat, dhe që pjesëmarrja ne këto forume e bën që të thotë gjërat që nuk duhej t’i thoshte, si sharje të drejtuara specifikisht grave.

Ideja që të gjitha vajzat janë manipuluese e që shkojnë pas parasë, është një nga parimet mbizotëruese në forume. Atyre u është vënë emri “Stejsi”. Ndërsa “Çad” quhet karikatura që përhapet për burrat seksualisht të suksesshëm. Dhe incelët mendojnë se ata thjesht janë gjenetikisht inferiorë ndaj “Çadëve”.

Çadi përshkruhet shpesh si biond, muskulor, me makina sportive e me strukturë kockore të bukur në fytyrë, të cilën incelët e kanë zili. Sipas incelëve, për ata, loja e seksit dhe joshjes është bërë me hile që në lindje. Kështu që kur njëri prej tyre ka sukses me vajza, quhen si “fake-cel”, ose incelë të rremë.

Një ish-incel, i akuzuar tani si fakecel, thotë që është bashkuar me forumet kur ishte 15 vjeç, shumë i shëndoshë, pa ditur si të komunikonte në shoqëri dhe si rrjedhojë, tepër i pasigurt. Pasiguria iu shtua sidomos kur një nga vajzat ia theu zemrën, ndaj sjellja e tij kundrejt femrave nisi të bëhet gjithnjë e më ekstreme. “Ideja ishte që të gjitha vajzat janë manipulative, që e kishin në gjak të shfrytëzonin burrat”, thotë ai.

Vrasjet në masë

Një hero mes incelëve është Eliot Roxher, i cili vrau gjashtë veta në vitin 2014, para se të vetëvritej. Ai fliste për një manifesto të mbushur me sharje ndaj femrave, e madje kishte postuar shumë video në Youtube, ku ankohej se vajzat nuk donin të bënin seks me të. Ai citohet shpesh nëpër forumet e incelëve, sidomos kur ndonjë nga anëtarët shprehet se ka dëshirë të vetëvritet, e të tjerët nëpër komente sugjerojnë dhunë, qoftë si me shaka prej humori të zi, qoftë seriozisht.

Njëri prej tyre madje i shkruante: “Mos u bëj egoist, por shko në ndonjë shkollë fillore e vrit disa fëmijë para se të vrasësh veten. Të lutem!”.

Baby Boo