Imami shqiptar në Zvicër ka një mesazh për bashkëkombasit: Vaksionimi është hallall, një akt human dhe pjesë e integrimit!


Prof. Mustafe Memeti, imam në Bernë: Apeloj tek bashkekombasit e mi qe sa më parë të vaksionohen, sepse kjo eshte domosdoshmeri dhe preventive meqë islami është fe e prevencioneve për të evituar më të keqen!

Bernë, 13 shtator -Pas nje sër shkrimesh në mediat zvicerane se spitalet jane mbushur me paciente shqiptare pasi u kthyen nga pushimet verore apo per falsifikim te testeve “negativ” te COVID-19 ne Serbi, Kosove dhe vendet tjera te ballkanit shoqata, intelektual madje edhe imame te xhamive te shqiptareve jane mobilizuar duke apeluat tek komuniteti shqiptar ne Zvicer, me i madh ne këte vend, qe te vaksionohen pa hezituar, meqe eshte ne të mire te shëndeti te tyre, familjes dhe shoqerisë, njofton gazeta zvicerane në shqip Le Canton27.ch

Shifrat e te vdekurve dhe te infektuarve nga COVID-19 ne Zvicer janë alarmane, cka duket se koronavirusi ka kekruar azil ne Zvicër! Qe një vit që kur nisën viktimat e para në ket vend, sot ky numer ka arritur në 10’951 të vdekur dhe 808’000 te infektuar. Sipas gazetës zvicerane në shqip Le Canton27.ch koronavirusi deri tash ka marrur jeten e mbi 500 shqiptareve ne Zvicer dhe mbi 25 mije tjerë të infektuar (kryesisht nga Kosova) në Zvicer. Rreth 30 % apo mbi 60 mije shqiptare jane vaksionuar ne Zvicër, shifra këto e nxjerrur ne baze te burimeve nga spitalet, mjeket shqiptare, kompani transportuese te kufomave nga Zvicra dhe burimeve e kontakte tjera me famijarët e viktimave.

Komuniteti shqiptar ne Zvicër mobilizohet për vaksionim! Deri tash janë vaksionuar rreth 30 % apo mbi 60 mije shqiptarë

Ndalimi i një koncerti ne Zurich dhje masat e qeverise zvicerna nga 13 shtatori për qytetaret nga Kosova dhe Maqedonia Veriore qe nuk kishte kurrefare prapavije nga autoritetet zvicerane, pos asaj, thjeshte për te ruajtur masën, jeten e qytetareve ne kete kohe pandemi, ka irrituar disa shqiptarë në Zvicër. Sipas autoriteteve zvicerane, keto dy vendime për koncertin dhe hyrja ne Zvicer vetem me cerifikata vaksine nga dy vendet e ballkanit, me padeshirë ju eshte iponuar shtetit helvetik sepse jemi deshmitar se koronavirusi kishte bere kerdi ne rajon, për cka spitalet u mbushen per dy jave dite me plote shqiptare te ardhur nga keto vende te cilet ne vendlidje ishin infektuar si pjesëmarrs të koncerteve, dasmave, kanaxheqe, synetive e ndeja te tjera me turme njerëzish nga 300 veta neper dasma e 5000 veta ne tadiume..cka deshmuan shifrat e larta te viktimave diteve te fundit ne Kosovë dhe Maqedonine Veriore. Veq kesaj ne rajon u leshuan edhe qindra teste “negativ” te falsifikuara te COVID-19 cka policia ne rajon kishte zbuluar laboratore duke arrestuar mbi 100 kri*minele!