HARTA / Ministri grek në Berlin, Dendias paraqet ndarjen e kufirit detar me Shqipërinë

Vendimi për të zgjeruar zonën bregdetare greke në rajonin e Jonit nga 6 deri në 12 milje u njoftua nga kryeministri Kyriakos Mitsotakis nga Parlamenti i vendit fqinj, duke dërguar kështu edhe një mesazh në Turqi , e cila vazhdon të sfidojë Greqinë në Mesdheun Lindor.

Baby Boo

“Unë po ju njoftoj sot se Greqia do të zgjasë zonën bregdetare në Perëndim nga 6 në 12 milje detare. Greqia po rritet. Të tjerët e kanë thënë, por ne jemi ata që e zbatojmë atë në praktikë. Në këtë mënyrë, në zonën detare, konkretisht atë të Ishujve në Jon, dhe Jon deri në Cape Tainaro në Peloponez, ne ushtrojmë një të drejtë të padiskutueshme sovrane, sipas nenit 3 të Konventës për Ligjin e Detit. Një e drejtë të cilën vendi ynë e rezervon ta ushtrojë në të ardhmen në zonat e tjera detare, dhe të cilën fqinjët tanë e kanë praktikuar tashmë. Duke respektuar Konventën për Ligjin e Detit dhe zbatimin e linjës së mesme”, u shpreh kryeministri Mitsotakis.

Mediat greke ndërkohë kanë publikuar edhe hartën që sipas tyre i është bashkëngjitur projektligjit që ka prezantuar ministri jashtëm i Greqisë Nikos Dendias një ditë më parë në Berlin gjatë takimit me Këshillin joformal të ministrave të jashtëm të BE-së dhe sekretarit të përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg. Sipas tyre kjo është harta e ndarjes që pritet të dërgohet edhe në Shqipëri nga Nikos Dendias i cili së shpejti do të zhvillojë një vizitë zyrtare pikërisht për çështjen e ndarjes së kufirit detar, raporton abcnews.al.

Por çfarë do të thotë zgjatja e ujërave territoriale në 12 milje?
Vihet re se vendimi për shtrirjen e ujërave territoriale Greke në 12 milje në detin Jon ndjek përfundimin e një marrëveshje për caktimin e zonës ekskluzive ekonomike me Italinë, dhe marrëveshjen për caktimin e pjesshëm të EEZ midis Greqisë dhe Egjiptit. Bazuar në parashikimet e marrëveshjes së përcaktimit të EEZ me Italinë , Greqia fiton sovranitetin mbi një sipërfaqe prej rreth 76,000 kilometra katrorë në Detin Jon.

Në këtë zonë, Kyriakos Mitsotakis njoftoi se ujërat territoriale greke do të shtrihen nga 6 në 12 milje detare.
Aktiviteti ekzistues i peshkatarëve italianë do të mbahet në zonën midis 6 dhe 12 milje detare nën kushte të caktuara: Vetëm një numër i caktuar i anijeve italiane do të jenë në gjendje të lëvizin në zonë nga 6 deri në 12 milje detare, peshkatarët italianë do të jenë të detyruar të kontrollojnë Autoritetet Greke dhe do të kapin vetëm kategori specifike të specieve , siç janë psh karkalecat e kuq, të cilat nuk u interesojnë peshkatarëve Grekë.

Çfarë mesazhi dërgohet për zgjerimin e ujërave territoriale në Turqi?
Zgjatja e ujërave territoriale greke në Detin Jon në 12 milje detare dërgon një mesazh të qartë për Turqinë dhe Erdogan , pasi qeveria greke pohon se po ecën përpara për të siguruar të drejtat sovrane Greke. Sipas mediave greke, përmes zgjerimit të ujërave territoriale, Athina po i dërgon një mesazh qeverisë turke se Greqia nuk është në gjendje të përfundojë krizën me Turqinë.

Kjo gjë kuptohet nga fakti se Greqia po zgjeron zonën e saj bregdetare në Detin Jon, paralelisht me ratifikimin e marrëveshjes së caktimit të kufijve të EEZ me Italinë, por në të njëjtën kohë shmang të bëjë të njëjtën gjë për zonën e përcaktimit të EEZ midis Greqisë dhe Egjiptit në Mesdheun Lindor.