Gjurmët e lashta të këmbëve po ndryshojnë historinë njerëzore në Amerikë


Një gjurmë 23 mijë vjeçare është zbuluar në Shtetet e Bashkuara, duke sugjeruar se njerëzit u vendosën në Amerikën e Veriut shumë para përfundimit të epokës së fundit të akullit, kanë treguar hulumtimet.
Ky zbulim ndryshoi kohën kur banorët e parë banuan në kontinent me mijëra vjet. Shtypjet u lanë në baltë në brigjet e një liqeni të tharë gjatë, i cili tani është pjesë e shkretëtirës në New Mexico.

Sedimenti u mbush në gropat e krijuara nga këmbët dhe u ngurtësua në shkëmb, duke mbrojtur dëshmitë e paraardhësve tanë dhe duke u dhënë shkencëtarëve një pasqyrë të detajuar të jetës së tyre.
“Shumë të dhëna duket se i përkasin adoleshentëve dhe fëmijëve; printimet e mëdha të të rriturve janë më të rralla”, shkruajnë autorët e studimit, të botuar në revistën amerikane science.

Një nga hipotezat e shkencëtarëve për këtë është se kishte një ndarje të punës, në të cilën të rriturit përfshiheshin në punë të kualifikuara ndërsa “birësimi dhe mbajtja” u delegoheshin adoleshentëve.
“Fëmijët ndoqën adoleshentët dhe së bashku ata lanë një numër gjurmësh”, shkruan më tutje.
Shkencëtarët kanë gjetur gjithashtu gjurmë mamuthësh, ujqërish parahistorikë, madje edhe përtacë gjigantë, të cilët duket se kanë qenë të pranishëm në të njëjtën kohë që njerëzit vizitonin liqenin.