“Fundjava pa TVSH”, qytetarët ankohen për “fryrje” të çmimeve


Qendrat tregtare gjysmë të zbrazura, zgjedhje e vogël e produkteve vendore, çmime të rritura të pajisjeve IT. Kjo është përshtypja e parë e masës së Qeverisë kundër krizës “Fundjava pa TVSH”. Sot, ekipi i televizionit Alsat vizitoi disa qendra tregtare dhe pjesë të Shkupit ku shiten mallra teknike. Shumica e atyre që anketuam na thanë se nuk kishin dalë të blejnë për shkak të kthimit të TVSH-së.

Ata që vendosën të shfrytëzojnë këtë masë ishin të interesuar të blejnë pajisje teknologjike, por disa prej tyre dolën të zhgënjyer nga dyqanet.
“Katastrofë, çmimet janë më të larta dhe nuk ka mall. Cili është çmimi i kompjuterëve? Nga 40 e sipër. Do shfrytëzoni ndonjë gjë tjetër, veshje e mobilje? Jo.

“Ne kemi ardhur për të blerë pajisje IT, por nëse gjejmë diçka nga produktet maqedonase mund të blejmë edhe ato. Pse të mos e shfrytëzojmë promovimin. “
“A do shfrytëzoni diçka nga fundjava pa TVSH? Jo. Pse? Nuk e di do shoh. “
“Jo, unë thjesht kam dalë të shoh. Më është prishur bojleri, përndryshe nuk jam këtu për shkak të fundjavës pa TVSH. “

“Nuk ka edhe aq shumë produkte vendore. “
Tregtarët për këtë fundjavë presin numër të shtuar të qytetarëve, por sot nuk ishte kështu.
“A keni ardhur për fundjavë pa TVSH?” T’ju them sinqerisht jo. “
“Kjo fundjavë është më e dobët se fundjavat tjera.”
“A keni ardhur për fundjavë pa TVSH?” T’ju them sinqerisht jo. “

Sipas autoriteteve, edhe këtë fundjavë qytetarët mund ta shfrytëzojnë aplikacionin “TVSH-ja ime” dhe të vazhdojnë skanimin e faturave siç bëjnë çdo ditë.
“Masa “Fundjava pa TVSH” nuk do të vazhdojë për ata qytetarë që nuk skanojnë faturat fiskale, gjegjësisht që nuk kanë aktivizuar aplikacionin TVSH-ja ime. Pikërisht komentet e këtyre qytetarëve janë se kjo masë është diskriminuese. “

Kamera jonë rrëmujë regjistroi vetëm para dyqaneve që shesin produkte tekstili të prodhuara në Maqedoni. Fundjava pa TVSH do të zgjasë edhe dy ditët në vijim. Moti i ngrohtë dhe frika nga pandemia duket se i bëri qytetarët në vend të qendrave tregtare t’i vizitojnë parqet.