Filipçe: Protokolli për mjekim me plazmë gjaku është gati, tani për tani nuk …

Protokolli për mjekim me plazmë gjaku është përgatitur, por tani për tani te asnjë pacientë nuk është i rekomanduar ky lloj mjekimi.

Baby Boo

Këtë e potencoi sot ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe, duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve për MIA-n për atë kur do të nisë mjekimi me plazmë gjaku.

“Protokolli është gati. Tani për tani sa e di te asnjë pacientë nuk është dhënë për mjekim. Ka disa protokolle tjera terapie të cilët zbatohen në trajtim, çrregullime të gjakut në përputhje me trajtimin e sistemeve tjera organike, si dhe përforcimin e funksionit të trombociteve, përmirësimin e karakteristikave të kougulacionit të gjakut, por deri tani nuk ka pasur indikacion për plazmë”, u përgjigj Filipçe.

Në pyetjen nëse mendon të jepet mundësi për mjekim me mjekësi alternative për shembull me ilaçe homeopate të cilat kanë ndihmuar shërimin e disa të sëmurëve në disa vende, Filipçe shtoi se mjekësinë tonë e bazojmë në dëshmi.

“Dhe mbi të gjitha, u referohet këtyre pacientëve në gjendje më të vështirë në repartet e kujdesit intensiv sepse kur ekziston një formë, forma të tjera të manifestimit dhe kur një ndërlikim përshkallëzohet në një ndërlikim tjetër, në të vërtetë nuk ka përvoja të tjera nga ato që kemi praktikuar prej vitesh apo ne i përdorim pacientët tanë. Në lidhje me këto metoda të tjera alternative, së pari ne nuk kemi përvojë në to, dhe së dyti, duhet të them që duhet të jemi të kujdesshëm. Tani gjithçka është duke u publikuar dhe ne nuk jemi të sigurt se ajo që publikohet është me të vërtetë e tillë”, tha ministri Filipçe.