EFJ: Thaçi e Vuçiq po përdorin krizën koronavirus për të ndezur tensione

Federata Evropiane e Gazetarëve (EFJ) u bën thirrje mediave në Kosovë që të përmbahen nga intensifikimi i tensioneve në një krizë shëndetësore.

Baby Boo

Karantina e qytetit të Mitrovicës së Veriut ka rezultuar në një mbulim të papërshtatshëm dhe joetik të mediave. EFJ denoncon me forcë këto mospërputhje të cilat tregojnë për ndërhyrje të fuqishme politike në disa media në Kosovë.

Deklarata të pasaportuara dhe pyetje provokuese të bëra nga një gazetar i Radio Televizionit të Kosovës (RTK) ndërsa raportonte drejtpërdrejt nga Mitrovica e Veriut në lajmet e së Shtunës në mbrëmje, ngjallën një valë reagimesh në Kosovë. Vërejtjet rrezikojnë të kontribuojnë në ngritjen e tensioneve midis komunitetit serb dhe shqiptar.

Të Premten, portali i lajmeve Sinjali, në pronësi të avokatit Besnik Berisha (këshilltar politik i një ish-kryeministri), krijoi polemikën duke publikuar emrat, adresat dhe datat e lindjes së 210 qytetarëve, kryesisht serbë dhe romë, të cilët ishin vendosur në karantinë në Mitrovicën e Veriut dhe qytete të tjera. Pas protestave nga publiku dhe Shoqata e Gazetarëve Serbë në Kosovë (UNS-Kosovë), Sinjali ka mjegulluar informacionin personal të këtyre qytetarëve.

Misioni i OSBE-së në Kosovë i kërkoi mediave të respektojnë privatësinë e pacientëve dhe në asnjë mënyrë të mos zbulojnë identitetin e të prekurve. “Situata me COVID-19 kërkon solidaritet dhe bashkëpunim në të gjithë shoqërinë, si dhe midis autoriteteve në rajon,” tha Misioni i OSBE-së.

“Duket qartë se disa politikanë, duke filluar nga Presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq dhe Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi, po përdorin krizën koronavirus për të ndezur tensione politike dhe sociale në interesin e tyre. Ne u bëjmë thirrje gazetarëve që të mos e luajnë lojën e tyre dhe të veprojnë në interesin e publikut, “tha Sekretari i Përgjithshëm i EFJ Ricardo Gutiérrez.

EFJ kërkoi sot Komisioni i Pavarur për Media në Kosovë që të hetojë këto raporte joetike dhe të vazhdojë të monitorojë nga afër mediat.