E tmerrshme! Në këtë shtet nuk lejohet as të vdesësh


Duket e pabesueshme, por është e vërtetë. Ka një vend në botë ku vdekja është e paligjshme, në fakt, nuk është e vetmja. Kjo do të thotë që nëse keni pësuar një aksident të rëndë, apo jeni shumë i sëmurë ose gati të vdisni, ata ju largojnë nga qyteti dhe ju dërgojnë në një pjesë tjetër të vendit.

Po flasim për qytetin norvegjez Longyearbyen, që ndodhet në ishullin Svalbard (arkipelag i Spitsbergen), midis kontinentit të Norvegjisë dhe Polit të Veriut. Sipas të dhënave të saj demografike, ky vend konsiderohet zgjidhja më veriore e planetit dhe popullsia e saj është pak më shumë se 1,000 vetë.

Ky vend jo vetëm që karakterizohet nga klima e ftohtë, netë të gjata, arinj polare dhe prania e Bankës Botërore të Farave, por edhe nga një ligj shumë i veçantë që ndalon njerëzit të vdesin në territorin e Longyearbyen. Arsyeja?

Sipas Dayli Mail, ligji u miratua në vitin 1950, pasi u zbulua se trupat e varrosur në varrezat lokale nuk u dekompozuan për shkak të ftohjes. Nëse trupat nuk treten, ekziston rreziku i përhapjes së viruseve dhe sëmundjeve dhe, përveç kësaj, kjo tërheq grabitqarët.

Për këto arsye, nëse një person pëson një aksident ose vuan nga një sëmundje të rëndë, ata e dërgojnë atë me avion në një tjetër kontinent. Dhe nëse dikush vdes në fshat, atëherë trupi i tij gjithashtu shkon në një pjesë tjetër të Norvegjisë.