E papritur- Meteori i gjetur në këtë shtet përmban dy minerale që nuk gjenden në Tokë

Një meteor që ra në Somali në vitin 2020 ka sjellë të paktën dy mineraleve që nuk gjenden në planetin tonë. Dy mineralet u identifikuan nga studiuesit në Universitetin e Albertës, shkruan Interesting Engineering.

Dy minerale të reja në meteorit
Një pjesë e vogël e meteorit që peshon rreth 2.5 ons (70 gram) u dërgua në Universitetin e Albertës për klasifikim dhe studiuesit gjetën dy minerale që nuk gjenden në Tokë.

“Sa herë që gjeni një mineral të ri, kjo do të thotë se kushtet aktuale gjeologjike, kimia e shkëmbit, ishin të ndryshme nga ajo që ishte gjetur më parë,” tha Chris Herd, profesor në Departamentin e Shkencave të Tokës dhe Atmosferës.

Duke punuar me studiues në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos (UCLA) dhe Institutin e Teknologjisë në Kaliforni, Herd e ka klasifikuar meteoritin si një kompleks IAB Iron, i cili përbëhet nga përfshirje hekuri meteoritik dhe silikate. Ndryshe, tonelata të materialit hapësinor hyjnë në atmosferën e Tokës çdo ditë dhe digjen menjëherë. Shumë pak i mbijetojnë udhëtimit nëpër atmosferë, pas së cilës këta shkëmbinj hapësinorë quhen meteorë.

Emrat e mineraleve
Dy mineralet e konfirmuara deri më tani janë quajtur elaliite dhe elkinstantonite. Emri i parë vjen nga El Ali, qyteti më i afërt ku u gjet meteori. E dyta, megjithatë, është një dedikim për Lindy Elkins-Tanton, një studiuese në Shkollën e Universitetit Shtetëror të Arizonës për Eksplorimin e Tokës dhe Hapësirës.

Baby Boo