Dr. Azbi Agushi nga Studeniçani i Shkupit, mjeku që për mrekulli shpëtoi jetën e pacientit me “sulm në tru”


Pacienti i mbushen sytë me lot duke i dhënë dorën dr. AZBI AGUSHIT për tu përshëndetur. “Ju falemnderit zoti doktor për të gjitha që ju dhe bashkëpunëtorët tuaj keni bërë për mua”. Ai vetëm tash e ka me të vërtetë të qartë se në repartin e Klinikës për Anestezion në Spitalin Shtetëror në Shkup i është shpëtuar jeta shkruan portali AMERIKA-RADIO

Kjo është dhurata më e mirë në jetë që mund ta imagjinonte ai në këtë moshë njofton portali AMERIKA-RADIO.

Një pacientë me gjendje të rrëndë shëndetsore nga Maqedonia që kishte përjetuar “sulm në tru” me 17 janar, 2019 është shpëtuar nga mjeku i njohur shqiptar nga Shkupi, specialisti i anesteziologjisë, D-r AZBI AGUSHI njofton portali. AMERIKA-RADIO SHQIPTARE me seli në SHKUP.

Pacienti ishte sjellur në gjendje kritike me ambulancën e ndihmës së shpejt në Spitalin Shtetëror në Shkup, për shkak se në një pjesë të trruritt, enët e gjakut janë bllokuar nga një “tromb i shkëputur” që kishe shkaktuar përkohësisht paraliz të duarëve dhe këmbëve.

Mirëpo, mjeku Azbi Agushi me profesionalizimin e tij dhe me asistencë të mjekëve tjerë neurologëve, d-r Anita Arsovska,D-d Bojan Boshkovski, ndërsa rentgenologët d-r Petar Janevski, d-r Menka Lazaraova dhe r-r Dejan Daskalov arritën që pacientot ti shpëtojn jetën me metodën e re të kombinuar të trombolizës dhe trombektomisë.

Kjo metod zbatohet në të gjitha klinikat moderne në Evropë dhe në Amerikë, ndërsa tani për herë të parë edhe në Maqedoni.

Përmes këtij intevenimi “trombi” i bllokuar në enët e gjakut të trurit “zbutet”, ndërsa në afat të shkurtër kohor bëhet largimi mekanik i “trombit”.

Ndryshe nga “sulm në tru” zakonishtë merret një pjesë e gjymtyrëve, njëra anë e duarve ose e këmbëve. Ndërsa me anë të kësaj metode kthehen në funksion përsëri dorra dhe këmba shkruan portali AMERIKA-RADIO SHQIPTARE.

Ndryshe, AZBI AGUSHI vjen nga vendbanimi Studenican i Shkupit dhe është një ndër specialistët anesteziolog më të mirë në Maqedoni. D-r Agushi ka mbaruar studimet me nota të larta në Universitetin prestigjioz “SHËN CIRILI DHE METODI” në Shkup në Fakultetin e Mjekësisë, ndërsa më pas punësohet në Spitalin Shtetëror në Klinikën për Anestezion,Ranimacion dhe Shërim Intenziv ku vazhdon specializimin. Ai është trajnuar ndërkoh edhe në spitalet më të mëdha evropiane për të trajtuar pacientët me komplikime të shumta.

Agushi një mjekë shqiptar, gjithmon i buzqeshur cdo herë i gatshëm është që tju ndihmon pacientëve hallexhinjë në Spitalin Shtetëror në Shkup.

Me një edukatë të jashtëzakonshme familjare, Agushi ka respekt të vecantë në esnafin e mantel-bardhëve, qytetarët dhe pacientët.

Pacientin e shpëtuar e vizitoi edhe Ministri i Shëndetësisë, VENKO FILIPCE.