Çka janë Lipomat dhe si bëhet trajtimi i tyre? – Tregon Dr.Petre Kodovski


Lipoma është një gungë yndyrore me rritje të ngadaltë, e cila më së shpeshti ndodhet midis lëkurës tuaj dhe shtresës së poshtme të muskujve. Një lipomë, e cila ndihet si brumë dhe zakonisht nuk është e butë, lëviz lehtësisht me presion të lehtë të gishtit. Lipomat zakonisht zbulohen në moshën e mesme. Disa njerëz kanë më shumë se një lipomë.

Lipoma nuk është kancer dhe zakonisht është e padëmshme. Trajtimi në përgjithësi nuk është i nevojshëm, por nëse lipoma ju shqetëson, është e dhimbshme ose po rritet, mund të dëshironi ta hiqni atë.
Ekziston një shans shumë i vogël që një gungë që i ngjan një lipome mund të jetë në të vërtetë një formë kanceri e quajtur liposarkoma. Liposarkomat – tumoret kanceroze në indet yndyrore – rriten me shpejtësi, nuk lëvizin nën lëkurë dhe zakonisht janë të dhimbshme. Një biopsi ose një skanim MRI ose CT zakonisht bëhet nëse mjeku juaj dyshon për liposarkoma.

Trajtimi nëse lipoma ju shqetëson, është e dhimbshme ose po rritet, mjeku juaj mund të rekomandojë që ajo të hiqet.
Trajtimet e lipomës përfshijnë:
Heqja kirurgjikale. Shumica e lipomave hiqen në mënyrë kirurgjikale duke i prerë ato. Përsëritjet pas heqjes janë të rralla. Efektet anësore të mundshme janë dhëmbëzat dhe mavijosjet. Një teknikë e njohur si nxjerrja minimale e ekscisionit mund të rezultojë në më pak dhëmbëza.
https://www.facebook.com/onehospitalmk/posts/pfbid0dYqzfk4Wjx6hErxqRuYixg8ncKhaaPveTXxnrB9FLjdDvcV5pwwmDJ9XDG7u7Jksl

Baby Boo