Cilat janë masat nga 22 marsi në Zvicër


Qeveria zvicerane paraqiti planin e saj paraprak për të zvogëluar kufizimet e Covid-19 nga 22 marsi 2021
Sipas qeverisë, aktualisht është e paqartë se si do të zhvillohet epidemia. Normat e riprodhimit dhe numrat e rasteve kanë filluar të rriten përsëri.

Shkalla e riprodhimit në gjithë vendin është tani 1.13 (5 mars 2021) dhe vetëm tri kantone (Jura, Schwyz, Glarus) kanë norma nën 1, norma nën të cilën numri i rasteve të reja shkon në rënie. Gjatë fundjavës 3.170 raste të reja u regjistruan në Zvicër, një numër 16% më i lartë se e njëjta shifër një fundjavë më parë. Gjeneva dhe Vaud kanë ngritjet më të mëdha gjatë 14 ditëve të fundit.

Të premten qeveria e përshkroi situatën si jashtëzakonisht të pasigurt dhe tha se ka shenja se kjo mund të jetë fillimi i një vale të tretë, duke shtuar se vlerat kufitare në tre nga katër treguesit e saj ishin tejkaluar.
Në kombet e tjera afër situata tashmë është përkeqësuar. Më 15 mars 2021, pjesë të Italisë fqinje futën kufizime të rritura në një përpjekje për të zvogëluar përhapjen në rritje të virusit SARS-CoV-2.

Zvicra ka bërë përparim të ngadaltë në vaksinimin e publikut për shkak të një mungese ndërkombëtare të vaksinave. Deri më 15 mars 2021, 4.3% e popullsisë së Zvicrës ishin vaksinuar plotësisht dhe 12 doza për 100 njerëz ishin administruar.
Duke pasur parasysh këtë sfond të pasigurt, Këshilli Federal i Zvicrës tha se do të presë deri më 19 mars 2021 për të vendosur nëse do të lehtësojë më tej kufizimet në 22 mars 2021. Të gjitha duke shkuar mirë qeveria do të lehtësojë një varg kufizimesh.

Ngjarjet
Ngjarjet në natyrë me deri në 150 shikues dhe ngjarjet e brendshme me deri në 50 shikues do të lejohen deri në një maksimum prej një të tretës së kapacitetit të vendit. Kjo do të përfshinte ngjarje të tilla si në ndeshje futbolli ose koncerte në ajër të hapur, kinema, teatro dhe koncerte. Do të kërkohej distancë prej 1.5 metrash dhe nuk do të lejohej asnjë ushqim, pije.

Maksimumi 15 persona në ngjarje të tjera
Përveç ngjarjeve private dhe aktiviteteve sportive dhe kulturore të lejuara tashmë, ngjarje të tjera që përfshijnë deri në 15 persona do të lejohen gjithashtu. Kjo përfshin, për shembull, turne me udhëzime në muze, takime të anëtarëve të klubit dhe ngjarje të tjera argëtuese dhe të kohës së lirë.

Takime private në shtëpi që përfshijnë deri në 10 persona
Kufiri për mbledhjet e brendshme të miqve dhe familjeve do të rritet nga 5 persona në 10. Rekomandohet që tubimet private të kufizohen në anëtarët e vetëm disa familjeve. Tubimet private në natyrë tashmë janë të kufizuara në 15 persona.

Restorantet
Restorantet dhe baret do të jenë në gjendje të rihapin vendet e tyre të jashtme të uljes. Klientët duhet të ulen dhe maskat mund të hiqen vetëm për të konsumuar ushqim dhe pije. Një maksimum prej katër personash do të lejohen për tryezë dhe detajet e kontaktit të secilit person duhet të regjistrohen. Tabelat duhet të jenë 1.5 metra larg njëri-tjetrit ose të kenë një ekran të vendosur ndërmjet tyre. Klubet dhe diskotekat do të qëndrojnë të mbyllura.

Objekte dhe biznese të arritshme nga publiku
Lehtësitë dhe argëtimet e arritshme për publikun do të lejohen të rihapen në kushte të ngjashme me dyqanet dhe muzetë. Kjo do të thotë që të gjitha zonat e kopshteve zoologjike dhe kopshteve botanike do të lejohen të hapen. Sidoqoftë, maskat duhet të mbahen në zona të brendshme dhe të respektohen rregullat e distancimit. Zonat e brendshme të ambienteve të banjës dhe pishinave do të qëndrojnë të mbyllura.

Aktivitete sportive dhe kulturore për të rriturit që përfshijnë deri në 15 persona
Kufizimet në lidhje me aktivitetet rekreative sportive dhe kulturore për të rriturit do të lehtësohen për individë ose grupe që përfshijnë deri në 15 persona. Kur jashtë duhet të mbahet një maskë ose të respektohet distanca e kërkuar prej 1.5 metrash. Maska duhet të mbahet brenda dhe të respektohen rregullat e distancimit. Përjashtime do të bëhen për aktivitetet ku nuk është e mundur të vishesh me maskë, të tilla si gjatë trajnimit të durimit në qendrat e fitnesit, ose kur këndon në kor. Rekomandohet testimi paraprak. Sportet që përfshijnë kontakte fizike do të lejohen jashtë nëse vishet me maskë, por përsëri nuk do të lejohen brenda. Ndeshjet dhe garat nuk do të lejohen për asnjë sport dhe rekomandimi që aktivitetet sportive dhe kulturore të zhvillohen jashtë do të mbetet.

Mësimi ballë për ballë në institucionet e arsimit të lartë dhe të vazhdueshëm
Mësimi ballë për ballë do të lejohet edhe një herë në një bazë të kufizuar në shkollimin pas-detyrueshëm. Mund të ketë jo më shumë se 15 persona në një klasë dhe dhoma mund të mos mbushet përtej një të tretës së kapacitetit të saj. Maskat e fytyrës duhet të vishen dhe të zbatohen rregullat e distancimit shoqëror.

Banorëve të vaksinuar të shtëpive të pleqve nuk u kërkohet më të mbajnë maska
Banorëve të shtëpive të kujdesit që janë vaksinuar nuk do t’u kërkohet më të mbajnë maska.
Rregulla më të lira të karantinës për bizneset
Nëse 80% e stafit testohen të paktën një herë në javë, kërkesa për karantinë pas kontaktit me një person të infektuar do të hiqet. Për më tepër, kërkesa për karantinë pas kontaktit me një person të infektuar do të hiqet për njerëzit që janë vaksinuar.

Testim më i përhapur
Nga 15 mars 2021, qeveria federale do të paguajë për teste të shpejta në qendrat e autorizuara të provave, pa qenë se kërkesa aktuale është simptomatike. Të gjithë do të jenë në gjendje të bëjnë pesë vetë-teste falas në muaj. Përveç kësaj, bizneset dhe shkollat ​​do të jenë në gjendje të kryejnë testimin e pishinës pa pagesë.

Aplikacionet e alarmit në Zvicër dhe Gjermani të bëhen të ndërveprueshme
Qeveria po punon për t’i bërë të ndërveprueshme aplikacionet gjermane (Corona-Warn) dhe Zvicër (SwissCovid). Kjo do të thotë që secili do të funksionojë në të dy Zvicrën dhe Gjermaninë.
Këshilli Federal i Zvicrës do të bëjë njoftimin e tij të ardhshëm të premten, 19 mars 2021.